Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

Czšber

Cz?ber – pikantny w smaku i o wyrazistym zapachu czšber nadaje si? ?wietnie do mi?s, sosów i gulaszy. Czšber polecany jest równie? jako dodatek do potraw z fasoli, grochu i innych ro?lin stršczkowych. Przyprawia si? nim tak?e farsze mi?sne, kie?basy oraz dania z t?ustych mi?s, jak wieprzowina i baranina.

Czšber posiada jednak równie? w?a?ciwo?ci lecznicze, które zawdzi?cza przede wszystkim sporej zawarto?ci olejku eterycznego, który wykazuje silne dzia?anie tonizujšce i regulujšce proces trawienia. Ponadto ma dzia?anie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Czšber ?agodzi tak?e ró?ne dolegliwo?ci ze strony uk?adu trawiennego tj. wzd?cia, odbijanie, biegunki. Usprawnia i reguluje ca?y proces trawienny.

 

Go?dziki

Go?dziki -  nale?š do najstarszych przypraw. W Chinach znano je na d?ugo przed naszš erš. Go?dziki, czyli pški kwiatowe drzewa go?dzikowego, majš cudowny, bardzo intensywny zapach (dzi?ki eugenolowi-organicznemu zwišzkowi chemicznemu) i smak. Szczególnie u?ywane sš w okresie bo?onarodzeniowym, np. do pierników. ?wietnie nadajš si? równie? do marynat, sosów, konfitur, bulionów. G?ówne ich zastosowanie jest jednak w wyrobach cukierniczych. Wspó?cze?ni zielarze zalecajš stosowanie go?dzików w problemach trawiennych oraz na ból z?bów.

Majeranek

Majeranek - bardzo popularna przyprawa uprawiana w wielu zakštkach ?wiata, jak i równie? w Polsce. Dodawany przede wszystkim do da? ci??kostrawnych, takich jak bigos, czy potraw z warzyw stršczkowych oraz t?ustych mi?s (g?sina, baranina). Majeranek ma bardzo zio?owy zapach i dlatego najlepiej wrzuca? go do potraw na koniec ich przygotowywania. Któ? z nas nie zna tej przyprawy? Nasze babcie i dziadkowie suto dodawali jš do wszelkich kie?bas, pasztetów i mi?s wszelakich. Tak robimy równie? i dzisiaj:-). Majerankiem mo?na przyprawia? tak?e wszelkiego rodzaju dania z grilla oraz ryby. Majeranek jest równie? u?ywany, aby z?agodzi? bóle brzucha i bóle mi??ni. Stosowany jest tak?e w przypadku przezi?bienia-jako napar w postaci herbaty.

Oregano

Oregano - uwielbiam t? przypraw?:-) Ma bardzo intensywny smak i zapach. Oregano, zwane równie? „dzikim majerankiem”, jest faktycznie fizycznie bardzo do majeranku podobne, tylko ma wi?ksze li?cie. Moi rodzice hodujš wiele zió? na swojej dzia?ce, w tym równie? oregano, które potrafi urosnš? nawet do 1 metra wysoko?ci. Suszone oregano ma jeszcze bardziej intensywny smak, ni? ?wie?e. Oregano jest sk?adnikiem zió? prowansalskich i jest bardzo cz?sto u?ywane w kuchni w?oskiej. Do czego my go u?ywamy najcz??ciej? Do pizzy, sosów. Doskonale ?šczy si? równie? z warzywami-w ka?dej postaci oraz rybami i mi?sem. Uwielbiam ?šczy? pieczone ziemniaki z oregano i sosem czosnkowym:-).

Bazylia

Bazylia - istnieje bardzo du?o odmian bazylii: cytrynowa, "genovese", "thai quenn" (najcz??ciej u?ywana w kuchni tajskiej), czerwona "violetto aromatico" (u?ywana cz?sto w kuchni w?oskiej), bazylia wielkolistna japo?ska (o zapachu any?kowym), sa?atowa. W Polsce najpopularniejsza jest jednak odmiana bazylii pospolitej, która jest bardzo aromatyczna i ma du?e li?cie. Zamie?ci?am jš na zdj?ciu w ?wie?ej oraz suszonej wersji. Bazylia pachnie troch? s?odko, troch? pikantnie, w zale?no?ci od odmiany. Doskonale nadaje si? do przyprawiania pomidorów, sosów, dipów, potraw z jajek, mas?a zio?owego, koktajli, drinków, etc. To jedna z moich ulubionych przypraw, dawa?abym jš niemal do wszystkiego:-).

 

 

Curry

Curry - to nic innego, jak mieszanka ró?nych przypraw kuchni po?udniowo-azjatyckiej, a przede wszystkim imbiru, ga?ki muszkato?owej, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Czasami w mieszance wyst?puje tak?e kozieradka i kumin. Nie zawsze jednak wyst?pujš wszystkie te sk?adniki jedocze?nie. Curry stosuje si? najcz??ciej do mi?sa, warzyw, sosów, a szczególnie do ry?u. Mieszanka nadaje potrawom nie tylko wyjštkowy smak, ale tak?e lekko ?ó?tš barw?.

Archiwum
do góry