Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

Grzybowe leczo


2010.20190

225

Lubicie zbierać grzyby?:-) Ja wprost uwielbiam! Chodzenie po lesie i wyszukiwanie tych smacznych skarbów cieszy mnie teraz tak samo, jak wtedy, kiedy byłam dzieckiem😁🍄. Zawsze zbieram te grzyby, które znam i które najczęściej występują w naszych lasach, czyli podgrzybki, prawdziwki, maślaki. Czasami znajdzie się też gdzieś przepyszna w smaku czubajka kania. Wczoraj mieliśmy znakomitą pogodę, więc chodziliśmy z jeszcze większą przyjemnością. W tym roku jest prawdziwy grzybowy urodzaj. Co można przygotować z grzybów? Pomysłów mam sporo. Dzisiaj grzybowe leczo:-).

Składniki:

  • 300 g leśnych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, maślaki
  • czerwona papryka
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie. Cebule pokrój w większą kostkę, a czosnek w plasterki. Paprykę pokrój w paski.

Zeszklij w rondelku cebulę na oleju z dodatkiem masła. Dodaj czosnek, posól. Dodaj ugotowane grzyby, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego. Trzymaj grzyby na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, często mieszaj. Po upływie tego czasu dodaj paprykę. Dorzuć majeranek i pieprz. Mieszaj często przez ok. 5 minut. Tak przygotowane leczo można przechowywać w lodówce do kilku dni. Można je również włożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego:-)

 

Pyszne leczo z leśnych grzybów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęćidź do strony przepisu >>

Kaszotto z kaszy bulgur z kurkami


1510.20190

235

 

 

Pyszne kaszotto na bazie kaszy bulgur z dodatkiem kurek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak już zrobicie tę wersję kaszotto, to już zawsze będziecie do niego wracać:-). Kasza bulgur jest smaczna sama w sobie, natomiast kurek nie trzeba już reklamować;-). Jak zrobić dobre kaszotto? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

  • 150 g kaszy bulgur
  • 150 g kurek
  • 50 ml słodkiej śmietany 18%
  • masło
  • oliwa
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • ser parmezan lub pecorino
  • koperek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy oraz dwie łyżki masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj dobrze wypłukaną kaszę, podsmaż na większym ogniu około minuty, często mieszając. Dodaj szklankę bulionu, wymieszaj. Zmniejsz ogień i pozostaw kaszę na tak długo, aby wchłonęła bulion. Po tym czasie dodaj kolejne pół szklanki bulionu i postępuj podobnie. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę masła oraz starty ser, wymieszaj dokładnie. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Na oddzielnej patelni podsmaż na maśle z odrobiną oliwy drobno pokrojoną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Posól do smaku solą. Trzymaj na małym ogniu ok. 10 minut. Przypraw pieprzem i dolej śmietanę.

Podawaj gorącą kaszę z kurkami, posyp zieleniną i opcjonalnie dodatkową porcją sera. Ja dodaję go zawsze:-).

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęćidź do strony przepisu >>

Makaron z owocami morza


2409.20190

215

Pyszny makaron z owocami morza i rukolą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tym razem przygotowałam makaron z owocami morza i rukolą. Prosty i po prostu pyszny!:-)

Składniki:

  • 150 g mieszanki owoców morza
  • 200 g ulubionego makaronu
  • masło
  • dwa ząbki czosnku
  • cebula
  • rukola
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz

Ugotuj makaron al dente.

Dodaj na patelnię odrobinę masła, posiekaną cebulę oraz pokrojony w plastry czosnek, posól. Podsmaż chwilę na małym ogniu, dodaj owoce morza, wymieszaj i podduś na małym ogniu 10-15 minut. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek oraz pieprz.

Podawaj ze świeżą rukolą.

Smacznego:-)

 

Makaron z owocami morza i rukolą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęćidź do strony przepisu >>
Archiwum
do góry