Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Żurek z purée z chrzanem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Żurek czy barszcz biały-oto jest pytanie:-). Jestem ciekawa, jaką Wy robicie zupę na śniadanie wielkanocne? Żur, który Wam proponuję w dzisiejszym przepisie jest z dodatkiem puree ziemniaczanego z chrzanem.

 

  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 30 dag ziemniaków
  • 200 ml zakwasu na żur
  • starty chrzan
  • kwaśna śmietana 18%
  • biała kiełbasa
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na dużych oczkach tarki. Wrzuć kiełbasę i starte warzywa do garnka, zalej wodą. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Posól. Gotuj zupę przez 15, 20 minut, po czym wyciąnij kiełbasę i pokrój ją na plasterki. Włóż pokrojoną kiełbasę ponownie do żuru, dolej zakwas, pogotuj jeszcze 5 minut. Dwie łyżki śmietany wymieszaj z gorącą zupą i wlej do garnka, wymieszaj. Przypraw żur pieprzem oraz dodaj majeranek.

Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę, a ziemniaki odparuj. Przetrzyj ziemniaki przez praskę. Dodaj łyżeczkę chrzanu oraz trochę świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj całość dokładnie.

Żurek podawaj z gorącym puree oraz świeżym szczypiorkiem.

Smacznego:-)

 

powrót
do góry