Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Carbonara

Dużo osób robi carbonarę z użyciem śmietany. Tymczasem w oryginalnym, włoskim wydaniu nie ma na nią miejsca. Uwielbiam to proste połączenie kilku składników: boczku, makaronu i pysznego sera;-).

 

  • 200 g makaronu typu wstążki                                                                          
  • 3 jajka                                                                                                                                            
  • 50 g sera Pecorino (lub Parmezanu lub Grana Padano)                                   
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól, pieprz

 

Ugotuj makaron, aby był al dente. Boczek pokrój w paski i przyrumień go na głębokiej patelni na złoty kolor, odstaw. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem, wymieszaj z połową startego sera.

Ugotowany makaron dodaj do boczku, wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Trzymaj na małym ogniu ok. 3 minut, po czym dodaj jajka z serem, oliwę
i przyprawy do smaku. Wyłącz palnik i wymieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Jajka nie mogą się ściąć.

Podawaj gorący makaron posypany resztą sera.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry