Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


225

Żurek z purée z chrzanem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ĺ»urek czy barszcz biaĹ‚y-oto jest pytanie:-). Jestem ciekawa, jakÄ… Wy robicie zupÄ™ na Ĺ›niadanie wielkanocne? Ĺ»ur, ktĂłry Wam proponujÄ™ w dzisiejszym przepisie jest z dodatkiem puree ziemniaczanego z chrzanem.

 

  • marchewka
  • maĹ‚a pietruszka
  • 30 dag ziemniakĂłw
  • 200 ml zakwasu na ĹĽur
  • starty chrzan
  • kwaĹ›na Ĺ›mietana 18%
  • biaĹ‚a kieĹ‚basa
  • szczypiorek
  • sĂłl, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liĹ›cie laurowe

Zetrzyj marchewkÄ™ i pietruszkÄ™ na duĹĽych oczkach tarki. Wrzuć kieĹ‚basÄ™ i starte warzywa do garnka, zalej wodÄ…. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego oraz liĹ›cie laurowe. PosĂłl. Gotuj zupÄ™ przez 15, 20 minut, po czym wyciÄ…nij kieĹ‚basÄ™ i pokrĂłj jÄ… na plasterki. Włóż pokrojonÄ… kieĹ‚basÄ™ ponownie do ĹĽuru, dolej zakwas, pogotuj jeszcze 5 minut. Dwie Ĺ‚yĹĽki Ĺ›mietany wymieszaj z gorÄ…cÄ… zupÄ… i wlej do garnka, wymieszaj. Przypraw ĹĽur pieprzem oraz dodaj majeranek.

Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie do miÄ™kkoĹ›ci. Odlej wodÄ™, a ziemniaki odparuj. Przetrzyj ziemniaki przez praskÄ™. Dodaj Ĺ‚yĹĽeczkÄ™ chrzanu oraz trochÄ™ Ĺ›wieĹĽo zmielonego pieprzu. Wymieszaj caĹ‚ość dokĹ‚adnie.

Żurek podawaj z gorącym puree oraz świeżym szczypiorkiem.

Smacznego:-)

 

powrót
do góry