Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


210

Ramen wegetariański

Przeczytałam kolejną książkę o Japonii i rozdział poświęcony jedzeniu zrobił na mnie ogromne wrażenie. Od razu postanowiłam zrobić ramen, tym razem w wersji wegetariańskiej:-).

 

  • kapusta pak choi
  • sos sojowy
  • 3, 4 plastry wędzonego tofu                                                                     
  • czarny sezam
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • szklanka wywaru warzywnego
  • chili
  • listek nori
  • 100 g makaronu ryżowego
  • olej

 

Ugotuj makaron ryżowy. Rozdziel go na dwie miski, w których będziesz podawać ramen.

Tofu pokrój na małe kwadraty i podsmaż je na oleju. Nori podrzyj na mniejsze kawałki. Chili i kapustę pokrój dość drobno. 

Dodaj do makaronu w miskach tofu, chili, nori, kapustę pak choi oraz przekrojone na pół jajka. Całość zalej gorącym bulionem, dodaj odrobię sosu sojowego do smaku i posyp czarnym sezamem. Wymieszaj pałeczkami.

Smacznego:-)

 

powrót
do góry