
210
Ramen wegetariański
Przeczytałam kolejną książkę o Japonii i rozdział poświęcony jedzeniu zrobił na mnie ogromne wrażenie. Od razu postanowiłam zrobić ramen, tym razem w wersji wegetariańskiej:-).
- kapusta pak choi
- sos sojowy
- 3, 4 plastry wędzonego tofu
- czarny sezam
- 2 ugotowane na twardo jajka
- szklanka wywaru warzywnego
- chili
- listek nori
- 100 g makaronu ryżowego
- olej
Ugotuj makaron ryżowy. Rozdziel go na dwie miski, w których będziesz podawać ramen.
Tofu pokrój na małe kwadraty i podsmaż je na oleju. Nori podrzyj na mniejsze kawałki. Chili i kapustę pokrój dość drobno.
Dodaj do makaronu w miskach tofu, chili, nori, kapustę pak choi oraz przekrojone na pół jajka. Całość zalej gorącym bulionem, dodaj odrobię sosu sojowego do smaku i posyp czarnym sezamem. Wymieszaj pałeczkami.
Smacznego:-)
powrót