
845
Mazurek z bezą migdałową i polewą czekoladową
Długo myślałam, z czym zrobić tegoroczny mazurek. W międzyczasie wersje się zmieniały i ostatecznie zrobiłam ciasto z bezą migdałowową i czekoladową polewą:-). A u Was jakie wypieki będą królować na świątecznym stole?:-)
Ciasto:
- 180 g zimnego masła
- 150 g przesianej mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka (białka użyjcie do bezy)
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany
Polewa czekoladowa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 50 ml słodkiej śmietany, min. 18 %
Beza migdałowa:
- 3 białka
- 30 g migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki czarnej porzeczki lub borówki amerykańskiej
+ forma i papier do pieczenia, ozdobne, małe jajeczka
Pokrój zimne masło na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć szybko ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo. Uformuj kulę i wsadź ją do lodówki na pół godziny.
Oddzielone białka włóż również do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka wlej łyżkę wody, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dolej śmietanę i dodaj cukier. Mieszaj całość na małym ogniu, aż uzyskasz gęstą, czekoladową polewę. Przestudź.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Przygotuj blaszkę i rozciągnij na niej papier do pieczenia. Z ciasta oderwij 1/5 część-posłuży na uformowanie boków mazurka. Rozwałkuj nieco ciasto i uformuj z niego duże jajko. Z oderwanego ciasta zrób cienki wałek i przymocuj go do boków jajka tak, aby były wysokie na półtora centymetra. Tak przygotowane ciasto nakłuj widelcem w wielu miejscach i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 35 minut.
Zmiksuj migdały na proszek. Pod koniec pieczenia zacznij ubijać białka. Stoponiowo dodawaj cukier, a na koniec wmiksuj również mąkę ziemniaczaną. Dodaj zmielone migdały, delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyciągnij ciasto, wyłóż na nie bezę (może być jeszcze ciepłe), ułóż na niej owoce i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij i wystudź.
Po tym czasie polej bezę polewą, utwórz esy floresy, udekoruj boki ozdobnymi jajkami.
Smacznego i Wesołego Alleluja!:-)
powrót