Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


845

Mazurek z bezą migdałową i polewą czekoladową

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Długo myślałam, z czym zrobić tegoroczny mazurek. W międzyczasie wersje się zmieniały i ostatecznie zrobiłam ciasto z bezą migdałowową i czekoladową polewą:-). A u Was jakie wypieki będą królować na świątecznym stole?:-)

 

Ciasto:

  • 180 g zimnego masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka (białka użyjcie do bezy)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany

Polewa czekoladowa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml słodkiej śmietany, min. 18 %

Beza migdałowa:

  • 3 białka
  • 30 g migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki czarnej porzeczki lub borówki amerykańskiej

+ forma i papier do pieczenia, ozdobne, małe jajeczka

Pokrój zimne masło na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć szybko ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo. Uformuj kulę i wsadź ją do lodówki na pół godziny.

Oddzielone białka włóż również do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka wlej łyżkę wody, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dolej śmietanę i dodaj cukier. Mieszaj całość na małym ogniu, aż uzyskasz gęstą, czekoladową polewę. Przestudź.

Wyciągnij ciasto z lodówki. Przygotuj blaszkę i rozciągnij na niej papier do pieczenia. Z ciasta oderwij 1/5 część-posłuży na uformowanie boków mazurka. Rozwałkuj nieco ciasto i uformuj z niego duże jajko. Z oderwanego ciasta zrób cienki wałek i przymocuj go do boków jajka tak, aby były wysokie na półtora centymetra. Tak przygotowane ciasto nakłuj widelcem w wielu miejscach i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 35 minut.

Zmiksuj migdały na proszek. Pod koniec pieczenia zacznij ubijać białka. Stoponiowo dodawaj cukier, a na koniec wmiksuj również mąkę ziemniaczaną. Dodaj zmielone migdały, delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyciągnij ciasto, wyłóż na nie bezę (może być jeszcze ciepłe), ułóż na niej owoce i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij i wystudź.

Po tym czasie polej bezę polewą, utwórz esy floresy, udekoruj boki ozdobnymi jajkami.

 

Smacznego i Wesołego Alleluja!:-)

 

powrót
do góry