Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

ziarenka pieprzu


845

Mazurek z bez─ů migda┼éow─ů i polew─ů czekoladow─ů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D┼éugo my┼Ťla┼éam, z czym zrobi─ç tegoroczny mazurek. W mi─Ödzyczasie wersje si─Ö zmienia┼éy i ostatecznie zrobi┼éam ciasto z bez─ů migda┼éowow─ů i czekoladow─ů polew─ů:-). A u Was jakie wypieki b─Öd─ů kr├│lowa─ç na ┼Ťwi─ůtecznym stole?:-)

 

Ciasto:

  • 180 g zimnego mas┼éa
  • 150 g przesianej m─ůki pszennej tortowej
  • 3 ┼╝├│┼étka (bia┼éka u┼╝yjcie do bezy)
  • szczypta soli
  • 4 ┼éy┼╝ki cukru pudru
  • ┼éy┼╝ka kwa┼Ťnej ┼Ťmietany

Polewa czekoladowa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3 ┼éy┼╝ki cukru
  • 50 ml s┼éodkiej ┼Ťmietany, min. 18 %

Beza migdałowa:

  • 3 bia┼éka
  • 30 g migda┼é├│w
  • 2 ┼éy┼╝ki cukru pudru
  • ┼éy┼╝ka m─ůki ziemniaczanej
  • 2 ┼éy┼╝ki czarnej porzeczki lub bor├│wki ameryka┼äskiej

+ forma i papier do pieczenia, ozdobne, małe jajeczka

Pokr├│j zimne mas┼éo na mniejsze kawa┼éki, dodaj pozosta┼ée sk┼éadniki i zagnie─ç szybko ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt d┼éugo. Uformuj kul─Ö i wsad┼╝ j─ů do lod├│wki na p├│┼é godziny.

Oddzielone białka włóż również do lodówki.

Przygotuj polew─Ö czekoladow─ů: do rondelka wlej ┼éy┼╝k─Ö wody, wrzu─ç po┼éaman─ů na mniejsze kawa┼éki czekolad─Ö, dolej ┼Ťmietan─Ö i dodaj cukier. Mieszaj ca┼éo┼Ť─ç na ma┼éym ogniu, a┼╝ uzyskasz g─Öst─ů, czekoladow─ů polew─Ö. Przestud┼╝.

Wyci─ůgnij ciasto z lod├│wki. Przygotuj blaszk─Ö i rozci─ůgnij na niej papier do pieczenia. Z ciasta oderwij 1/5 cz─Ö┼Ť─ç-pos┼éu┼╝y na uformowanie bok├│w mazurka. Rozwa┼ékuj nieco ciasto i uformuj z niego du┼╝e jajko. Z oderwanego ciasta zr├│b cienki wa┼éek i przymocuj go do bok├│w jajka tak, aby by┼éy wysokie na p├│┼étora centymetra. Tak przygotowane ciasto nak┼éuj widelcem w wielu miejscach i w┼é├│┼╝ do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 35 minut.

Zmiksuj migda┼éy na proszek. Pod koniec pieczenia zacznij ubija─ç bia┼éka. Stoponiowo dodawaj cukier, a na koniec wmiksuj r├│wnie┼╝ m─ůk─Ö ziemniaczan─ů. Dodaj zmielone migda┼éy, delikatnie wymieszaj szpatu┼ék─ů. Wyci─ůgnij ciasto, wy┼é├│┼╝ na nie bez─Ö (mo┼╝e by─ç jeszcze ciep┼ée), u┼é├│┼╝ na niej owoce i w┼é├│┼╝ ponownie do piekarnika na 15 minut. Wyci─ůgnij i wystud┼╝.

Po tym czasie polej bez─Ö polew─ů, utw├│rz esy floresy, udekoruj boki ozdobnymi jajkami.

 

Smacznego i Wesołego Alleluja!:-)

 

powrˇt
do gˇry