Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


430

Lazania z warzywami

W sezonie, gdzie mamy dostęp do pysznej cukinii i dojrzałych pomidorów, warto pokusić się o przygotowanie dobrej lazanii z sezonowymi warzywami.

 

  • 700 g dojrzałych pomidorów
  • 2 mniejsze cukinie
  • 200 g płatów makaronu do lazanii
  • 100 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • słodka śmietana 18%
  • ser mozarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka, czerwona papryka, świeże oregano lub bazylia

Przygotuj sos pomidorowy do lazanii. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Dolej odrobinę wody, niech się pogotują na małym ogniu przez 15 minut. Mieszaj je co jakiś czas. Jak już uzyskasz konsystencję sosu, to przetrzyj go przez sitko i przypraw solą, pieprzem, czerwoną papryką i ziołami. Dodaj na koniec czosnek przepuszczony przez praskę oraz 1/3 szklanki śmietany, wymieszaj. Sosu musi być ok. pół litra. W razie potrzeby dolej wody.

Ugotuj posoloną wodę w dużym garnku. Każdy z płatów lazanii włóż na 1-2 minuty do garnka, aby zmiękł  i wyciągaj na talerz posmarowany odrobiną oliwy. Będzie Ci prościej później oderwać od talerza poszczególne płaty;-).

Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż cebulę na maśle z dodatkiem oliwy, po czym dodaj pieczarki i przypraw do smaku.

Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, będzie dodawana na surowo. Mozzarellę pokrój w kostkę.

Układaj w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu poszczególne warstwy lazanii: najpierw odrobinę sosu, na to płaty makaronu-szczelnie do ścianek naczynia, na to plastry cukinii, odrobina sosu i sera, warstwa makaronu, pieczarki z cebulą, makaron i sos+ser. Ostatnią warstwą będzie warstwa cukinii, na którą dodaj odrobinę sera i przykryj makaronem. Ważne: ostatnia warstwa sosu musi szczelnie przykrywać makaron, żeby się zbyt nie wysuszył podczas pieczenia.

Tak przygotowaną lazanię podpiecz w temp. 170-180 st. przez 45-50 minut.

Smacznego:-)

 

powrót
do góry