Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


235

Fish and chips

To pyszne danie kuchni brytyjskiej jest jednocześnie bardzo proste do wykonania. Świetnie nadaje się na codzienny obiad. Wasze dzieci na pewno będą zachwycone takim posiłkiem;-).

 

Ryba:

  • 2 filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • 2 Ĺ‚yĹĽki buĹ‚ki tartej
  • 2 Ĺ‚yĹĽki mÄ…ki pszennej
  • ½ Ĺ‚yĹĽeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml piwa
  • jajko
  • olej
  • sól, pieprz

Frytki:

  • kg ziemniaków
  • ocet
  • sól
  • sos worcestershire lub inny ulubiony sos

 

Pokrój dorsza na mniejsze kawaĹ‚ki, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.

Obrane ziemniaki pokrój na równe frytki, po czym wĹ‚óĹĽ je do garnka z zimnÄ… wodÄ… i Ĺ‚yĹĽkÄ… octu. DziÄ™ki temu bÄ™dÄ… mniej nasiÄ…kaĹ‚y olejem i bÄ™dÄ… bardziej chrupiÄ…ce.

Wymieszaj w misce buĹ‚kÄ™ tartÄ… z mÄ…kÄ… oraz 1/2 Ĺ‚yĹĽeczki soli i sporÄ… szczyptÄ… Ĺ›wieĹĽo zmielonego pieprzu. W drugiej misce rozbeĹ‚taj jajko z piwem i poĹ‚Ä…cz z suchymi skĹ‚adnikami. Ciasto musi być bardziej gÄ™ste niĹĽ na naleĹ›niki. Zanurzaj kawaĹ‚ki ryby w cieĹ›cie, po czym smaĹĽ je na gĹ‚Ä™bokim oleju na zĹ‚oty kolor. OdsÄ…czaj poszczególne kawaĹ‚ki upieczonej ryby na rÄ™czniku papierowym.

Frytki usmaĹĽ na równie zĹ‚oty kolor, odsÄ…cz na rÄ™czniku papierowym.

Podawaj gorÄ…cÄ… rybÄ™ z frytkami, ćwiartkÄ… cytryny i sosem. 

Smacznego:-)

 

Pyszna ryba z frytkami na obiad lub kolacjÄ™

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry