
415
Zupa z zielonych szparagów
Sezon na szparagi trwa w najlepsze-ku mojej ogromnej radości, ponieważ je uwielbiam:-). Wcześniej mogliście znależć na blogu przepis na krem z białych szparagów, który można podawać z dowolnymi dodatkami. Tym razem zamieszczam przepis na zupę z zielonych szparagów, którą przygotowałam z ziemniakami i śmietaną.
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 2 młode ziemniaki
- 1/2 małego pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- łyżka masła
- świeży szczypiorek lub pietruszka
- przyprawy: sól, biały pieprz, ziele angielskie, kurkuma, liście laurowe
Odłam końcówki szparagów. Same złamią się w odpowiednim miejscu. Umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, a pora i czosnek w plastry. Na rozgrzanym maśle podsmaż ziemniaki z porem i czosnkiem. Posól odrobinę i dodaj kurkumę. Po 5 minutach przełóż je do garnka. Wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szparagi, zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 10 minut.
Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy, pieprz do smaku oraz posiekany szczypiorek lub pietruszkę.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć