Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2403.20190

420

Zupa z pak choi, rybą i kurkumą

Gdy zobaczyłam w sklepie kapustę chińską-pak choi-wiedziałam już, że użyję jej do zupy. Warzywo to można jeść również na surowo, jak i pieczone. Mi smakuje bardzo:-). Ma również szereg właściwości pozytywnie działających na nasz organizm: działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi. Stosuje się je również jako składnik diety dla osób z powiązanymi problemami zdrowotnymi.

  • kapusta pak choi
  • 1/2 marchwi
  • 1/2 cukinii
  • ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 10 cm zielonej części pora
  • 15 dag ulubionej ryby: miruna, dorsz, etc.
  • świeża natka pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki żółtej pasty curry
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego, opcjonalnie
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Cukinię i por pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekaj, nie musi być drobno. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż na małym ogniu. Do garnka wrzuć por, marchew i kapustę. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, sól i dwa liście laurowe. Dodaj cebulę z czosnkiem. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Rybę pokrój w większą kostkę, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj również pastę curry, mleczko kokosowe, kurkumę oraz pieprz do smaku. Na koniec wrzuć posiekaną drobno nać pietruszki i gotowe:-).

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry