
420
Zupa z kurek
Pyszna, sezonowa zupa z kurek to doskonała propozycja na pierwsze danie. Aromatyczna, pachnąca i smakowita:-). Koniecznie spróbujcie:-).
- 200 g kurek
- 2 ziemniaki
- średnia marchew
- średnia pietruszka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe
Posiekaj drobno cebulę i czosnek i podsmaż je na maśle. Umyte kurki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię, krótko podsmaż. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej wodą, posól oraz wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe.
Gotuj zupę na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec wymieszaj śmietanę z odrobiną zupy i tak zahartowaną wlej do garnka. Dodaj również szczypiorek oraz pieprz do smaku.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć