Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0807.20160

320

Zupa warzywna z pistou

Ta zupa wywodzi si? z Francji. Jest bardzo intensywna w smaku dzi?ki pisou. Jest to sos, pesto, które przygotowuje si? tradycyjnie w mo?dzierzu. Zupa powinna by? do?? g?sta, z ró?nymi warzywami i makaronem. Jest pyszna, polecam:-).

 

Zupa

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 20 gad poci?tej fasolki szparagowej
  • 3 ga?šzki tymianku
  • 50 g makaronu nitki
  • przyprawy: sól, pieprz, li?cie laurowe

Sos:

  • 3 zšbki czosnku
  • szczypta soli
  • 2 gar?cie li?ci bazylii
  • 3 ?y?ki dobrej jako?ci oliwy extra virgin

Do garnka wlej dwa litry wody. Cukini?, marchew, cebul? oraz ziemniaki pokrój w kostk? i wrzu? do garnka. Dodaj troch? soli oraz li?cie laurowe. Zagotuj ca?o??, po czym zmniejsz ogie? i gotuj dalej, a? wszystkie warzywa zmi?knš, a obj?to?? zupy zmniejszy si? o 1/3. W mi?dzyczasie dodaj po?amany na mniejsze kawa?ki makaron, a na koniec tymianek.

Sos: w mo?dzierzu utrzyj pokrojony w plastry czosnek ze szczyptš soli, po czym dodaj jednš gar?? bazylii. Ucieraj dalej do uzyskania jednolitego sosu. Dodaj pozosta?š cz??? bazylii, ucieraj dalej. Dolej oliw?, ugniataj wszystko ponownie, a? powstanie g?sty, zielony sos: pistou.

Po?ow? sosu dodaj do zupy, wymieszaj. Pozosta?š cz??? dodawaj do ka?dego talerza bezpo?rednio przed jedzeniem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry