Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

0804.20140

425

Zupa tajska z krewetkami i kurczakiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolejna ods┼éona przepisu z u┼╝yciem mleczka kokosowego - tym razem zupa tajska. Wzbogacona kurczakiem i krewetkami z dodatkiem pikantnego  sosu limonkowo-kolendrowego.

 

  • 1 du┼╝a puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/3 pora, najlepiej zielona cz─Ö┼Ť─ç
  • 1 du┼╝a marchewka
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 4 ┼éy┼╝ki sosu chili z limonk─ů i kolendr─ů (Tao Tao)
  • 1 ┼éy┼╝eczka cukru
  • 1 cm imbiru
  • 3 ┼éy┼╝ki sosu sojowego
  • 3 ┼éy┼╝ki sosu rybnego
  • 1 ┼éy┼╝ka soku z limonki
  • przyprawy: s├│l, pieprz, curry, chili w proszku

 

Pokr├│j kurczaka w drobn─ů kostk─Ö, wrzu─ç do miski, dodaj te┼╝ krewetki. Dodaj sos chili, sos rybny oraz sojowy, wszystko wymieszaj i od┼é├│┼╝ na godzin─Ö.

Teraz pokr├│j marchewk─Ö w cienkie s┼éupki, ok. 2 cm d┼éugo┼Ťci, podobnie zr├│b z porem. Przygotuj garnek, wlej p├│┼étora litra wody, wrzu─ç pokrojone warzywa, pos├│l wod─Ö i gotuj na wi─Ökszym ogniu ok. 10 minut. P├│┼╝niej dodaj kurczaka i krewetki z ca┼é─ů marynat─ů, gotuj dalej jakie┼Ť 10 minut. Po up┼éywie tego czasu dolej mleczko kokosowe oraz dodaj wszystkie przyprawy do smaku, starty imbir, sok z limonki, cukier. Pogotuj ca┼éo┼Ť─ç na mniejszym ju┼╝ ogniu ok. 10 minut i pyszna zupa gotowa.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdj─Ö─ç
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre┼Ť─ç

Prosz─Ö narysowa─ç poni┼╝szy kszta┼ét zaczynaj─ůc od kropki, nie przerywaj─ůc rysowania:

Ta przegl─ůdarka nie obs┼éuguje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gˇry