Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

425

Zupa tajska z krewetkami i kurczakiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolejna ods?ona przepisu z u?yciem mleczka kokosowego - tym razem zupa tajska. Wzbogacona kurczakiem i krewetkami z dodatkiem pikantnego  sosu limonkowo-kolendrowego.

 

  • 1 du?a puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/3 pora, najlepiej zielona cz???
  • 1 du?a marchewka
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 4 ?y?ki sosu chili z limonkš i kolendrš (Tao Tao)
  • 1 ?y?eczka cukru
  • 1 cm imbiru
  • 3 ?y?ki sosu sojowego
  • 3 ?y?ki sosu rybnego
  • 1 ?y?ka soku z limonki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, chili w proszku

 

Pokrój kurczaka w drobnš kostk?, wrzu? do miski, dodaj te? krewetki. Dodaj sos chili, sos rybny oraz sojowy, wszystko wymieszaj i od?ó? na godzin?.

Teraz pokrój marchewk? w cienkie s?upki, ok. 2 cm d?ugo?ci, podobnie zrób z porem. Przygotuj garnek, wlej pó?tora litra wody, wrzu? pokrojone warzywa, posól wod? i gotuj na wi?kszym ogniu ok. 10 minut. Pó?niej dodaj kurczaka i krewetki z ca?š marynatš, gotuj dalej jakie? 10 minut. Po up?ywie tego czasu dolej mleczko kokosowe oraz dodaj wszystkie przyprawy do smaku, starty imbir, sok z limonki, cukier. Pogotuj ca?o?? na mniejszym ju? ogniu ok. 10 minut i pyszna zupa gotowa.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry