
215
Zupa szparagowa
Kolejny przepis ze szparagami, czyli zupa szparagowa. Dodałam do niej jeszcze kalarepę, ponieważ uwielbiam wszelkie warzywa-korzenie:-).
- 7-8 zielonych szparagów
- 1/2 kalarepy
- 1/2 cebuli
- 3 cm pietruszki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- łyżeczka posiekanego koperku
- 1 l bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Odłam końcówkę szparagów i pokrój je na drobniejsze kawałki. Wlej do garnka bulion. Zielmniaki, pietruszkę oraz kalarepę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do bulionu. Dodaj ziele angielskie oraz dwa liście laurowe. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj szparagi i gotuj dalej na mniejszym ogniu. Jak już warzywa będą miękkie, to wymieszaj śmietanę z odrobiną zupy, po czym wlej do garnka. Przypraw zupę do smaku oraz dorzuć koperek.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć