Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2704.20160

210

Zupa szczawiowa

Dosta?am od mojej mamy szczaw:-). Z jej dzia?eczki: pi?kny, ?wie?y i pachnšcy. Niczym nie pryskany, niczym nie "od?ywiany". Od razu pomy?la?am o zupie szczawiowej z ziemniakami i jajkiem. Jak pomy?la?am, tak i zrobi?am:-).

  • 200 g szczawiu
  • 3 ziemniaki                                                                                      
  • 2 jajka
  • 1 udko z kurczaka
  • ma?a pietruszka
  • 1 ma?a cebula
  • 50 ml ?mietany kremówki
  • przyprawy: li?? laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie

Ugotuj jajka na twardo, od?ó? je. Udko w?ó? do miski i zalej wrzštkiem. Pozostaw je na na 2-3 minuty. Dzi?ki temu nie bedziesz mie? szumowin w zupie:-). Po tym czasie w?ó? mi?so do garnka, zalej litrem wody, po czym dodaj pokrojonš w plasterki pietruszk? oraz pokrojonš w cienkie piórka cebul?. Dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego oraz kilka li?ci ziela angielskiego. Dodaj troch? soli. Gotuj na ?rednim ogniu ok. 15 minut. Pokrój ziemniaki na wi?ksze kawa?ki. Dorzu? je do zupy i gotuj dalej do mi?kko?ci, ok. 10 minut. Na koniec dodaj umyty szczaw i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj ?mietan? oraz przyprawy do smaku.

Podawaj z jajkami przekrojonymi na ?wiartki. Zup? mo?esz te? posypa? ?wie?ym szczypiorkiem.

 

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry