Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2507.20150

420

Zupa meksyka?ska

Od kilku dni mia?am ogromnš ochot? na piakntnš i tre?ciwš zup?. Mój wybór pad? na meksyka?ski smak zupy z mielonym mi?sem, kukurydzš i ry?em. 

  • 30 dag mi?sa mielonego
  • 3 zšbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szkl. konserwowej kukurydzy
  • 1/2 szkl. czerwonej fasoli z puszki
  • 3 ?y?ki bia?ego lub bršzowego ry?u
  • 1/2 szkl. bia?ego wina
  • olej
  • 1/2 ?y?eczki ?wie?ego oregano
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz, s?odka czerwona papryka, chili w proszku, ziele angielskie

Posiekaj drobno cebul? i podsma? jš z mi?sem mielonym na odrobinie oleju. Dodaj przeci?ni?ty przez prask? czosnek i sma? ca?o?? ok. 10 minut na ma?ym ogniu, po czym dolej wino. Niech mi?so si? dusi przez kolejne 5 minut. Wlej wszystko do garnka, dolej 2 litry wody. Marchew oraz pietruszk? pokrój w paski, dorzu? do zupy, dodaj ziele angielskie oraz sól. Gotuj zup? przez 10 minut, po czym wrzu? ry? oraz kukurydz? i fasol?. Gotuj do momentu, a? ry? b?dzie mi?kki.

Pomidory przeced? przez sito, aby uzyska? jak najwi?cej przecieru, ale pozby? si? pestek. Gdy zupa b?dzie ju? gotowa, dodaj ca?y przecier. Mo?na doda? do smaku odrobin? cukru. Dodaj równie? pozosta?e przyprawy, ostrych przypraw wed?ug uznania, a s?odkiej papryki ok. jednej, p?askiej ?y?yczki. Dodaj równie? oregano.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry