
430
Zupa kalafiorowa
Na straganach i w sklepach pełno jeszcze wszędzie kalafiorów, więc wykorzystałam to warzywo i powstała dość gęsta zupa kalafiorowa:-). Pozostałe warzywa do zupy starłam na grubych oczkach tarki.
- 1 mały kalafior
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 średnia cebula
- 1 podudzie lub udko z kurczaka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka posiekanej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych
Wlej do garnka wodę i wrzuć kurczaka. Pokrój drobno cebulę i wrzuć razem z przyprawami do garnka. Pieprz zostaw na koniec. Gotuj na małym ogniu, zgarniaj wypływające szumowiny. Pietruszkę, marchewkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki i wrzuć do garnka. Kalafior podziel na małe różyczki i również wrzuć do zupy. Pogotuj ok. 20-30 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wcześniej wymieszaj z łyżką zupy, oraz pietruszkę. Uzupełnij przyprawy do smaku.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć