Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2303.20160

415

Zupa chrzanowa

Jestem bardzo ciekawa, jakš zup? jecie na ?niadanie wielkanocne:-). Tradycyjny barszcz bia?y? A mo?e ?urek? Dzisiaj zamieszczam dla Was mojš wersj? zupy ?wištecznej, czyli zup? chrzanowš. Ostrzejszy smak chrzanu ?agodzi ?mietana oraz jajka. Wszystko si? idealnie komponuje.

  • 3 ?y?ki chrzanu
  • 1 i 1/2 bulionu drobiowego
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 5 ziemniaków
  • 150 ml ?mietany kremówki
  • 1 ?y?ka szczypiorku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g szynki wieprzowej
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, li?cie laurowe

Pokrój cebul? w kostk?, a szynk? w paski. Na rozgrzanym ma?le podsma? najpierw krótko cebul?, po czym dodaj szynk?. Podsma? ca?o?? na ?rednim ogniu. Pod koniec sma?enia dodaj pokrojony w plastry czosnek. Ziemniaki pokrój w kostk?. Wrzu? je do garnka z bulionem, dodaj ziele angielskie, li?cie laurowe oraz troch? soli i gotuj wszystko przez 20 minut, a? ziemniaki b?dš bardzo mi?kkie, rozpadajšce si?. W razie potrzeby dolej wod?. Dodaj podsma?onš cebul?, gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj chrzan oraz ?mietan? rozprowadzonš z ?y?kš zupy. Przypraw do smaku solš i pieprzem, dodaj szczypiorek oraz przekrojone na pó? jajka.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry