
430
Zrazy wieprzowe
Lubicie zrazy? My bardzo:-). Przygotowane z mięsa wieprzowego, nadziewane warzywami, są kruche i soczyste. Nie zaszkodzi również sos - proponuję ostrzejszy w smaku, np. chrzanowy. Całość podana z wczesnymi ziemniakami i sałatą, mhhhmm, polecam:-).
Zrazy:
- 1 kg schabu bez kości
- 1/3 pora
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 kiszony ogórek
- 1/4 selera
- 5 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- świeża pietruszka lub koperek
- przyprawy: ostra papryka w proszku, sól, pieprz
- olej do pieczenia
+ sznurek, nić lub krótkie, metalowe szpile do szaszłyków
Sos:
- ½ l bulionu warzywnego
- 1 łyżka chrzanu
- uduszone warzywa z mięsa
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotuj mięso, dobrze je wymyj i pokrój schab na 8 plastrów. Rozbij je nieco tłuczkiem tak, aby miało równą grubość. Uważaj, aby nie zrobić w nich dziur:-). Tak przygotowane odłóż i przygotuj nadzienie. Pokrój w paski por, marchew, ogórka i pieczarki. Rozkładaj kolejne plastry mięsa, lekko je posól i dopraw pieprzem lub papryką i układaj od wewnętrznej strony pokrojone w paski warzywa, po czym bardzo ostrożnie i ciasno zawijaj, formując zrazy. Możesz je związać sznurkiem, nicią lub przekłuć metalową szpilą do szaszłyków.
Na rozgrzanym oleju podsmaż zrazy od złączonej strony, ok. 2-3 minuty. Obróć i smaż dalej przez 2 minuty. Zalej bulionem, dodaj pokrojoną cienko cebulę oraz seler i czosnek. Duś całość, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody. Po ugotowaniu, wyjmij mięso na miskę, a cały wywar zblenduj razem z warzywami, łyżką jogurtu oraz chrzanem. Na koniec dodaj masło, niech zagęści nieco sos. Dopraw całość do smaku przyprawami, po czym przelej sos do garnka i włóż ponownie zrazy do środka . Posyp koperkiem lub pietruszką.
Pyszny obiad gotowy, podawaj z dowolnymi dodatkami:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć