Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1804.20150

225

Zio?owe lane kluski z sosem pieczarkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekkie, mi?kkie kluski z du?š ilo?ciš pietruszki. Mo?na je je?? nawet same, ale ja proponuj? przygotowa? do nich kremowy sos pieczarkowy.

Kluski:

  • 1 jajko
  • 200 g przesianej mški pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 ?y?ki posiekanych zió?, np. pietruszki, koperku czy tymianku

Sos pieczarkowy:

  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 pora
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 1/3 szkl. s?odkiej ?mietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz

Kluski:

Jajko wymieszaj z mškš. Dodawaj etapami mleko, ca?y czas mieszajšc. Gdy uzyskasz ju? g?adkš mas?, wsyp posiekane zio?a, wymieszaj. Zagotuj wod? w garnku, posól, po czym namoczonš w wodzie ?y?kš nabieraj niewielkš ilo?? ciasta i k?ad? na gotujšcš si? wod?. Kiedy kluski wyp?ynš na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3-4 minut, po czym wyjmij delikatnie ?y?kš cedzakowš na p?aski talerz.

Sos: obierz pieczarki ze skórki, pokrój w grube plastry. Wrzu? mas?o do rondelka lub na g??bszš patelni?, dodaj pieczarki, podsma?. Posiekaj por i dodaj o pieczarek. Zmniejsz gaz i poddu? ca?o?? ok. 10 minut. Na koniec dodaj ?mietan? oraz przyprawy.

Podawaj z goršcymi kluskami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry