
210
Ziemniaki zapiekane z kapustą
Ziemniaki z kapustą można jeść jako dodatek. Można je jeść również jako danie główne i właśnie tę opcję wybrałam:-). Na letnie dni w sam raz:-).
Do czasu podanego w czasomierzu należy doliczyć czas pieczenia: ok. 1h.
- 5 dużych ziemniaków
- 30 dag posiekanej kapusty
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz
Wyszoruj dokładnie ziemniaki i przekrój je na pół. Ułóż je na blaszce lub w naszyniu żaroodpornym, polej oliwą i posól. Piecz w temp. 220°C przez ok. 50 minut, do momentu, aż będą miękkie.
Posiekaną kapustę przełóż na patelnię, dolej trochę wody i przyprawy. Trzymaj na małym ogniu przez ok.10-15 minut. Pod koniec dodaj trochę oliwy oraz posiekany szczypiorek.
Wydrąż ziemniaki w ten sposób, aby można było je faszerować kapustą. Uważaj, żeby nie przebić dna ziemniaków. Wydrążoną część dołóż do kapusty i ją wymieszaj. Nałóż na każdą połówkę ziemniaka kapustę i połóż ponownie do naczynia/na blaszkę. Zapiekaj całość w 200°C przez 15 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć