Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2607.20140

330

Zielone gnocchi ze ?mietanowym sosem z kurek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnocci sš podobne do naszych kopytek, lecz sš mniejsze i mo?na je robi? z ró?nymi dodatkami: warzyw, mški gryczanej, etc. Dzisiejsze przygotowa?am na bazie ziemniaków. Dlaczego zielone? Poniewa? doda?am do nich szpinak. Delikatne, mi?kkie idealnie ?šczš si? ze znakomitym smakiem kurek, których pewnie zachwala? nie potrzeba:-). Go?ci?am znajomych, którzy sš wegetarianami i bardzo chwalili to po?šczenie. Pewnie pomy?licie, ?e jestem chwalipi?ta;-). Ja tylko relacjonuj?, nic wi?cej!;-)

 

Gnocci:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g drobno posiekanego i ugotowanego szpinaku
  • 220 g przesianej mški pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sos:

  • 500 g kurek
  • 3 ?y?ki mas?a
  • 2 cebule
  • 300 ml s?odkiej ?mietanki 18%
  • 1 ?y?eczka posiekanej drobno pietruszki
  • przyprwy: pieprz, sól

Ugotuj do mi?kko?ci ziemniaki w mundurkach, w nieposolonej wodzie. Po wycišgni?ciu obierz ze skórki i rozgnie? widelcem lub zmiel w maszynce.

Na patelni? lub do rondelka dodaj mas?o oraz posiekanš drobno cebul?. Niech si? podsma?y na ma?ym ognu ok. 5 minut. Kurki dobrze wyp?ukaj w wodzie, po czym pokroj je na mniejsze kawa?ki i dodaj na patelni?. Posól ca?o??. Sma? na ma?ym ogniu do momentu, az kurki puszczš sok, czyli ok. 10 minut, po czym dodaj ?mietan?. Mieszaj sos do?? cz?sto, a? troch? zg?stnieje. Na koniec przypraw pieprzem oraz pietruszkš.

W du?ej misce po?šcz mšk?, dodaj jajko, ziemniaki oraz szpinak. Wyrabiaj ciasto, a? b?dzie g?adkie i elastyczne. Opcjonalnie mo?esz doda? mški. Prze?ó? ciasto na stolnic? lub na blat, podsyp troch? mškš. Na mšk? trzeba jednak uwa?a?, im jej mniej, tym bardziej mi?kkie sš gnocchi. Podziel ciasto na wa?ki o przekroju ok. 1,5 cm, nast?pnie pokrój w kawa?ki o d?ugo?ci ok. 2 cm. Gotuj w posolonej wodzie ok. 3-4 minut od wyp?yni?cia, po czym wycišgnij ?y?kš cedzakowš i delikatnie przelej wodš. Podawaj od razu z goršcym sosem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry