Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1306.20170

420

Zapiekanka ze szparagami

Sezon na szparagi ju? wkrótce si? ko?czy, wi?c spiesz? si?, aby naje?? si? tych pysznych warzyw do syta:-). Zamieszczam dzisiaj przepis na zapiekane szparagi, które b?dš w towarzystwie ziemniaków, pomidorów i duuuu???ej ilo?ci serowo-?mietanowego sosu:-).

 

  • 2 p?czki szparagów (u?y?am po jednym bia?ych i zielonych)
  • 40 dag ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 120 ml p?ynnej ?mietany kremówki 30%
  • 20 g mas?a
  • 50 g parmezanu
  • 100 g szynki parme?skiej
  • ?y?ka posiekanej bazylii
  • 2 ?ó?tka
  • 1/2 ?y?eczki cukru
  • ?y?ka mški pszennej
  • 200 ml wody ze szparagów
  • przyprawy: sól, pieprz, ga?ka muszkato?owa

 

Bia?e szparagi umyj, odetnij zdrewniane ko?cówki i obierz. Przy zielonych szparagach wystarczy tylko od?ama? ko?cówki. Ugotuj szparagi w osolonej wodzie, odlej szklank? wody, a szparagi wycišgnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym obierz je ze skórki i pokrój na plastry.

Pomidory natnij i zalej wrzštkiem. B?dzie Ci ?atwiej je pó?niej obra?. Obrane ze skórki pokrój na mniejsze kawa?ki i usu? gniazda nasienne. W garnku rozpu?? mas?o, dodaj mšk? i wymieszaj. Dolej powoli wod? ze szparagów, cišgle mieszaj. Dolej ?mietan?, dodaj cukier. Zagotuj. Dodaj sól, ga?k? i pieprz, a na ko?cu ser. Wymieszaj ca?o??.

W plastry szynki zawi? po dwie szparagi. Ziemniaki wymieszaj z pomidorami i posiekanš bazyliš. Przypraw do smaku.

W naczyniu ?aroodpornym u?ó? najpierw ziemniaki z pomidorami, wyrównaj, po czym dodaj szparagi. Ca?o?? zalej ?mietanowym sosem. Zapiekaj w temp. 250 stopni C przez 15 minut.

Smacznego:-)

* Przepis pochodzi ze strony: kuchnia-domowa.pl.

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry