
425
Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i sosem chrzanowym
Szybka w wykonaniu zapiekanka będzie na pewno smakować miłośnikom prostych, domowych połączeń. Danie zalałam sosem chrzanowym, który nadał zapiekance wyrazisty smak.
Zapiekanka:
- 70 dag ziemniaków
- 150 g brukselki
- 200 g kiełbasy wieprzowej, najlepiej bardziej pikantnej
- 4 średniej wielkości ogórki kiszone
- 50 g parmezanu*
- posiekany koperek lub pietruszka
- przyprawy: sól, ostra, czerwona papryka.
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- łyżka masła
- przyprawy: gorczyca, sól, biały pieprz
Obrane ziemniaki pokrój w cienkie talarki. To samo zrób z ogórkami i kiełbasą. Brukselkę przekrój na połówki i ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj czosnek starty na tarce. Dodaj 1/3 łyżeczki gorczycy. Całość zalej śmietaną. Mieszaj często i trzymaj sos na małym ogniu. Zblenduj całość, dodaj chrzan i przyprawy.
Przygotuj naczynie do zapiekania: na dno ułóż warstwę ziemniaków, na to równą warstwę kiełbasy w plastrach. Dodaj trochę sera i sosu, po czym ułóż warstwę z ogórków. Dalej: kolejna warstwa ziemniaków oraz ugotowana brukselka. Całość posyp pozostałym serem, posiekaną zieleniną oraz zalej sosem.
Piecz zapiekankę w temp. 180 st. C przez 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego:-)
* Można go zastąpić również innym, twardym serem, np. pecorino.
wydrukwydruk bez zdjęć