Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2705.20180

220

Zapiekanka z w??ymordem

Skorzonera, czarny korze?, w??ymord-tak ró?nie mo?na nazywa? kluczowe warzywo w mojej dzisiejszej zapiekance. Musicie jednak przyzna?, ?e „w??ymord” brzmi najciekawiej;-). W??ymorda mo?na spotka? ju? coraz cz??ciej w marketach, ale te? w ma?ych warzywniakach.  Ro?lin? najlepiej gotowa? w ?upinie i obra? dopiero po ugotowaniu. I najlepiej przygotowa? do gotowania jaki? ciemny garnek, poniewa? skorzonera bardzo barwi wod? i naczynie podczas gotowania. Wiele osób porównuje we?ymorda w smaku do szparagów. Mi bardziej przypomina smak pomi?dzy ziemniakami a pietruszkš. Ja na pewno nie zostan? wielkš fankš tego warzywa, cho? do jej ogromnych zalet nale?y niewštpliwie du?a zawarto?? cennych minera?ów oraz witamin. Skorzonera to przede wszystkim bogactwo wapnia, sodu, potasu, ?elaza i magnezu. Znajdziemy w niej równie? witamin? A, D, B 6 i B12, C i E. Jest zalecana tak?e dla cukrzyków ze wzgl?du na zawarto?? fruktozy.

  • 500 g w??ymorda
  • marchew
  • 2 zšbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 rzodkwi
  • 6-7 zielonych szparagów
  • ?wie?y tymianek
  • 50 ml s?odkiej ?mietany 12% lub 18%
  • olej do sma?enia
  • mas?o
  • cukier
  • ?y?ka startego parmezanu lub innego twardego sera
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, ga?ka muszkato?owa

+ mniejsza forma do zapiekania, u mnie prostokštna: 14*6

Marchewk? i rzodkiew pokrój w plastry i ugotuj warzywa w lekko osolonej wodzie. Uwa?aj, aby ich nie rozgotowa?. Od?am ko?cówki szparagów i ugotuj je równie? w osolonej wodzie. Cebul? pokrój w cienkie piórka, a czosnek w plastry. Podsma? warzywa krótko na odrobinie oleju. ?mietan? wymieszaj z przyprawami i serem. Odkrój ko?cówki w??ymorda i ugotuj je w osolonej i pos?odzonej (?y?eczka cukru) wodzie do mi?kko?ci. Po ugotowaniu obierz warzywa i pokrój je na plastry.

Dno i boki naczynia do zapiekania wysmaruj mas?em, na dnie u?ó? plastry marchewki oraz rzodkwi. Na marchewce u?ó? warstw? z plasterków w??ymorda, a na nim podduszonš cebul? z czosnkiem. Na koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawa?ki szparagi, a ca?o?? zalej ?mietanš z serem i przyprawami.

Piecz zapiekank? w temp. 180 st. C przez 20-25 minut. Podawaj goršcš z odrobinš oliwy.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry