
230
Zapiekanka z tilapią i warzywami
Jeżeli jesteście miłośnikami ryb, to z pewnością będzie Wam smakowała ta zapiekanka. Słodkowodną tilapię połączyłam z ryżem i warzywami. Całość zapiekłam z pomidorowym sosem z odatkiem czosnku. Czujecie ten zapach?:-)
- 40 dag fileta z tilapii
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 25 dag włoszczyzny pokrojonej w słupki
- woreczek ryżu
- 2 łyżki masła
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 i ½ łyżki posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- łyżeczka cukru
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka czerwona papryka w proszku
+ żaroodporne naczynie
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, obtocz w mące i podsmaż na oleju z obu stron po 3 minuty. Przełóż na talerz. Na osobnej patelni, na dwóch łyżkach oleju, podsmaż posiekaną cebulę, ok. 3 minuty. Po tym czasie dodaj włoszczyznę i smaż na małym ogniu kolejne 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż w małym garnku na maśle do momentu, aż nieco zgęstnieje. Dodaj cukier, koncentrat, sos sojowy oraz przyprawy. Najlepiej przyprawiać każdą warstwę oddzielnie. Wtedy będziecie mieć pewność, że zapiekanka będzie wyrazista w smaku. Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodaj czosnek pokrojony w cienkie plastry. Ryż ugotuj w nieposolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: ryba, trochę posiekanej pietruszki, ryż, sos pomidorowy, włoszczyzna, ryż, pietruszka. Na koniec przykryj zapiekankę warstwą sosu i polej oliwą. Dzięki temu zapiekanka będzie soczysta.
Zapiekaj 30-40 minut w temp. 170°C.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć