
410
Zapiekanka z batatów
Szybka zapiekanka na obiad lub kolację. Świetnie smakuje z serem feta, na zasadzie kontrastu słodko-słonego, więc trzeba uważać ze solą na etapie przygotowywania masy jajecznej.
- 2 duże bataty
- 50 g mrożonego szpinaku lub garść świeżego
- 3 małe jajka
- cebula
- olej
- ½ szklanki mleka
- ser feta do pokruszenia na zapiekankę
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
+keksówka
Obierz bataty, pokrój je na plastry i wyłóż nimi keksówkę. Na dół połóż grubszą warstwę, na boki mniej plastrów. Zapiecz ziemniaki w piekarniku, w 180ºC, przez 20 minut.
W międzyczasie pokrój drobno cebulę, podsmaż ją na oleju, dodaj szpinak oraz przyprawy do smaku. Wlej do miski mleko, dodaj roztrzepane jajka oraz świeżo zmielony pieprz. Na zapieczone bataty wyłóż cebulę ze szpinakiem oraz wylej masę jajeczną.
Piecz zapiekankę w 200ºC przez 25-30 minut. Zapiekanka świetnie smakuje z pokruszoną fetą.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć