
420
Zapiekanka rybna z purée ziemniaczanym
Ryby mogłabym jeść niemalże codziennie, dlatego zalecenia lekarzy i dietetyków co do spożywania ryb realizuję z przyjemnością:-). Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z rybą oraz ziemniaczanym purée. Smak ryby doskonale uzupełnia również wyrazisty w smaku por.
- 4 filety z morszczuka lub nototenii
- 80 dag ziemniaków
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- łyżka masła
- 1 duży por
- sok z cytryny
- olej
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
+ dodatkowo przygotuj formę do zapiekania (ja miałam taką o średnicy 21 cm, zapiekanka jest niska) oraz patelnię
Obierz ziemniaki i ugotuj je. Do odparowanych dodaj śmietanę oraz masło. Dodaj również tymianek oraz pieprz i gałkę. Wszystko zmiksuj na gładkie purée.
Filety wymyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Skrop cytryną, posól i popieprz, a następnie obsmaż krótko na oleju. Przełóż do formy, w której będziesz piec zapiekankę. Umyty por pokrój na talarki i usmaż na oliwie, na średnim ogniu. Pod koniec pieczenia posól. Przełóż do formy jako drugą warstwę zapiekanki. Na koniec pokryj całość warstwą ziemniacznego purée. Piecz zapiekankę w 200°C przez 20 minut. Na ostatnie 5-7 minut włącz funkcję "grill", aby ziemniaki się ładnie przyrumieniły.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć