Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1804.20160

420

Zapiekanka rybna z purée ziemniaczanym

Ryby mog?abym je?? niemal?e codziennie, dlatego zalecenia lekarzy i dietetyków co do spo?ywania ryb realizuj? z przyjemno?ciš:-). Dzisiaj proponuj? Wam zapiekank? z rybš oraz ziemniaczanym purée. Smak ryby doskonale uzupe?nia równie? wyrazisty w smaku por.

 

  • 4 filety z morszczuka lub nototenii
  • 80 dag ziemniaków
  • 50 ml ?mietany kremówki 30%
  • ?y?ka mas?a
  • 1 du?y por
  • sok z cytryny
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • ?wie?y tymianek
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, ga?ka muszkato?owa

+ dodatkowo przygotuj form? do zapiekania (ja mia?am takš o ?rednicy 21 cm, zapiekanka jest niska) oraz patelni?

Obierz ziemniaki i ugotuj je. Do odparowanych dodaj ?mietan? oraz mas?o. Dodaj równie? tymianek oraz pieprz i ga?k?. Wszystko zmiksuj na g?adkie purée.

Filety wymyj, osusz, pokrój na mniejsze kawa?ki. Skrop cytrynš, posól i popieprz, a nast?pnie obsma? krótko na oleju. Prze?ó? do formy, w której b?dziesz piec zapiekank?. Umyty por pokrój na talarki i usma? na oliwie, na ?rednim ogniu. Pod koniec pieczenia posól. Prze?ó? do formy jako drugš warstw? zapiekanki. Na koniec pokryj ca?o?? warstwš ziemniacznego purée. Piecz zapiekank? w 200°C przez 20 minut. Na ostatnie 5-7 minut w?šcz funkcj? "grill", aby ziemniaki si? ?adnie przyrumieni?y.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry