Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0404.20140

410

Zakwas na barszcz bia?y

  • 1 szklanka przegotowanej, ciep?ej wody
  • 5 ?y?ek mški  pszennej razowej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 zšbki czosnku
  • 3 li?cie laurowe

+ do przykrycia gaza lub pojedyncza warstwa chusteczki higienicznej oraz gumka

 

Przygotuj litrowy s?oik, musi by? dobrze wymyty. Zakwasu b?dzie znacznie mniej, ale w wi?kszym s?oiku wygodniej si? wszystko miesza. Po?šcz w nim wod? z mškš, dorzu? posiekany w plasterki czosnek oraz przyprawy. Przykryn, na?ó? gumk?. Trzymaj w cieplejszym miejscu i mieszaj codziennie. Zakwas b?dzie gotowy ju? po 3 dniach. Je?eli chcesz uzyska? bardziej kwa?ny barszcz, to trzymaj 6-7 dni. Ja zawsze próbuj?, ka?dego dnia, czy mi odpowiada kwaskowato??. Trzymam zakwas zazwyczaj 4 dni.  Je?eli nie zu?yjesz ca?ego, to mo?esz  trzyma? pozosta?y zakwas w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry