Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2509.20172

35

WYNIKI KONKURSU:-)

Moi Drodzy! Dzi?kuj? za wszystkie zg?oszenia. By?o ich naprawd? du?o, co mnie bardzo ucieszy?o. Przy ocenie bra?am pod uwag? zarówno pomys?, jak i pracoch?onno?? da?, zdj?cia, opis. Wszystkie Wasze dane przekaza?am do firmy Octim, wi?c spodziewajcie si? paczek w najbli?szym czasie:-).

Poni?ej wyró?nione miejsca:

I miejsce: Justyna ze Z?otowa.

Justyna przys?a?a dwa przepisy:

Sandacz  w sosie truskawkowo - pomidorowym z balsamico i sa?atkš z m?odych ziemniaków pomidorków koktajlowych,  dymki i chilli z majonezem.

  • 1 filet z sandacza
  • 1 opakowanie mro?onych truskawek
  • 1 du?y pomidor malinowy
  • 4-6 szt. m?odych, ma?ych ziemniaków
  • 1 cebula dymka
  • 0,5 papryczki chilli
  • 1 du?a ?y?ka majonezu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • sól,  pieprz do smaku
  • olej do usma?enia ryby
  • sok z po?owy cytryny
  • 1 zšbek czosnku
  • ocet balsamiczny do smaku
  • sok z polowy limonki
  • 1 ?y?ka miodu
  • 1 ?y?ka oliwy


Sandacza skropi?  sokiem z cytryny.  Oliw?,  czosnek,  sól i pieprz wymiesza? i zala? tym ryb?.
Truskawki i pokrojonego pomidora malinowego bez skórki prze?o?y? do rondla i gotowa? na ma?ym ogniu, a? ca?o?? si? po?šczy.  Zblendowa? i przecedzi? przez sito.  Doda? miód,  sok z limonki, ocet balsamiczny i doprawi? solš i pieprzem.
Ziemniaki ugotowa? i wystudzi?.  Pokroi? na po?ówki lub ?wiartki.  Doda? pokrojone pomidorki,  dymk?,  chilli i ?y?k? majonezu.  Doprawi? do smaku.
Sandacza usma?y? na patelni wy?o?onej papierem do pieczenia - czas zale?y od wielko?ci fileta.
Podawa?, jak na zdj?ciu.

 

2. Bak?a?an bolognese z fetš:

  • 400 g  wo?owiny mielonej
  • 1 du?a cebula
  • 4 zabki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ?y?ka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 ?odyga selera naciowego
  • 1 bak?a?an
  • 2  plastry fety
  • sól,  pieprz,  chilli i ostra papryka do smaku
  • 3 ?y?ki oleju


Bak?a?ana przekroi? na po?ówki,  wydrš?y? i posypa? solš.
Mi?so podsma?y? na oleju,  gdy si? zetnie, doda? cebul? pokrojona w kostk?,  posiekany czosnek,  startš marchew,  pokrojonego drobno selera, 2 puszki pomidorów, koncentrat i pomidora malinowego.  Ca?o?? dusi? oko?o 2h. Doda? wody, je?li jest zbyt g?ste.  Doprawi? do smaku.  Gotowym sosem faszerowa? bak?a?ana, na gór? doda? fet?.  Zapiec w piekarniku 180 stopni  C przez 15 min.

 

 

II miejsce: Magda z Gorlic.

Magda przes?a?a trzy przepisy:

1. Kapu?ciane leczo z kie?baskš i ?wie?ymi pomidorkami.

Sk?adniki:

  • 1 du?a cukinia
  • 2 ma?e marchewki
  • 1 ?rednia cebula
  • 3 zšbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka ?ó?ta
  • 3 du?e pomidory
  • 1/3 g?ówki kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 kg kie?basy
  • 1 ?y?ka pasty warzywnej 
  • 1/2 s?oiczka sosu cyga?skiego
  • sól, pieprz
  • mielona s?odka papryka
  • 3 ?y?ki oleju
  • ok. 1 litra wody
  • pieprz cayenne
  • gar?? natki selera


Marchewk? obieramy i kroimy w plasterki. Cebul? i czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryki oczyszczamy i kroimy w kostk?. Pomidory nale?y sparzy? i pozbawi? skórek, nast?pnie pokroi? w kostk?. Kapust? drobno posieka?. Cukini?, gdy ma mi?kkš skórk?, nie obiera?, wydrš?y? miš?sz z pestkami i pokroi? w kostk?. Kie?bas? pokroi? w kostk?. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostk?. W garnku gotujemy pokrojonš kapust? z oko?o litrem wody. Na patelni podsma?amy kie?bas? i podsma?onš wrzucamy do garnka. Nast?pnie podsma?amy lekko po kolei: marchewk?, ziemniaki, cebul?, czosnek, papryk?, cukini?. Gdy wszystko wylšduje w garnku, dodajemy pomidory, past? warzywnš, sos cyga?ski i pozosta?e przyprawy. Gotujemy do mi?kko?ci. Na sam koniec wrzucamy posiekanš gar?? natki selera.

 

 

2. Pyszny, naturalnie g?sty i bardzo pomidorowy w smaku
domowy sos pomidorowy.


Sk?adniki:

  • 1 kg sparzonych pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • szczypta cukru
  • 2-3 zšbki czosnku, w zale?no?ci czy lubicie taki posmak


Pomidory drobno siekamy, dajemy do ma?ego garnka. Gotujemy 10-15 min i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogie?. Gdy zacznš si? gotowa?, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dok?adnie mieszamy, gotujemy 2-3 min. i gotowe.

 

 

3. Szybkie go?šbki bez zawijania w sosie ze ?wie?ych pomidorków.

Sk?adniki:

  • 0,5 kg mielonego mi?sa
  • 1 kg m?odej kapusty
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka surowego ry?u
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • 5 pomidorów
  • 1-2 ?y?eczki cukru
  • 2 zšbki czosnku
  • 0,5 litr wody
  • 0,5 litr bulionu
  • 2 ?y?ki mški pozna?skiej 
  • olej


Pomidory sparzamy, obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy mi?so mielone.
Kapust? szatkujemy drobno, solimy i wygniatamy. Po odsšczeniu z nadmiaru wytršconej wody dodajemy do mi?sa. Do tego dodajemy 3 jajka, kasz? mann?, ry?, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy pod?u?ne pulpeciki - placuszki i obsma?amy na patelni z obu stron. Przek?adamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym, który robimy tak: do gotujšcej si? wody 0,5 l wody, dodajemy 0,5 l bulionu drobiowego i posiekane pomidory, posiekany czosnek, wsypujemy papryk?, cukier i gotujemy chwilk? 5 min, po czym zag?szczamy zasma?kš III stopnia i goršcym sosem zalewamy go?šbk i dusimy oko?o 30-45 minut. W razie potrzeby mo?na dola? wody, jakby sos wyszed? za g?sty.

 

 

III miejsce

Monika z Rzeszowa:

"Zupa krem z ?ó?tych pomidorów, czyli jesie? na stole"


Aromatyczna zupa krem idealnie rozgrzewa, a do tego mo?na jš bardzo szybko przygotowa? (w ok. 20 min.), ale do?? opowiadania, bierzmy si? do gotowania!

Sk?adniki:

  • 1 kg ?ó?tych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 selera lub pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy: 1 li?? laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól pieprz i cukier do smaku

– opcjonalnie makaron (ja doda?am ten w kszta?cie ry?u, specjalnie dla mojej 3,5-latki, która nie przepada za samym kremem).
 

Przygotowanie:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawa?ki. Cebul? kroimy w kostk?, szklimy na odrobinie mas?a, dodajemy pokrojonego w kostk? selera oraz li?? laurowy i ziele angielskie. Podsma?amy 2 minuty. Dodajemy pomidory i szklank? wody. Dusimy do mi?kko?ci ok. 10 minut. Blendujemy, doprawiamy cukrem solš i pieprzem. Opcjonalnie: makaron gotujemy oddzielnie i dok?adamy do gotowego kremu.

Gotowe! Smacznego!

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeKicoax1dzi?kuj? ?licznie :) i gratulacje dla pozosta?ych :)Monika Ja równie? dzi?kuj?! No i smacznego :)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry