
35
WYNIKI KONKURSU:-)
Moi Drodzy! Dziękuję za wszystkie zgłoszenia. Było ich naprawdę dużo, co mnie bardzo ucieszyło. Przy ocenie brałam pod uwagę zarówno pomysł, jak i pracochłonność dań, zdjęcia, opis. Wszystkie Wasze dane przekazałam do firmy Octim, więc spodziewajcie się paczek w najbliższym czasie:-).
Poniżej wyróżnione miejsca:
I miejsce: Justyna ze Złotowa.
Justyna przysłała dwa przepisy:
Sandacz w sosie truskawkowo - pomidorowym z balsamico i sałatką z młodych ziemniaków pomidorków koktajlowych, dymki i chilli z majonezem.
- 1 filet z sandacza
- 1 opakowanie mrożonych truskawek
- 1 duży pomidor malinowy
- 4-6 szt. młodych, małych ziemniaków
- 1 cebula dymka
- 0,5 papryczki chilli
- 1 duża łyżka majonezu
- 6 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
- olej do usmażenia ryby
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ocet balsamiczny do smaku
- sok z polowy limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
Sandacza skropić sokiem z cytryny. Oliwę, czosnek, sól i pieprz wymieszać i zalać tym rybę.
Truskawki i pokrojonego pomidora malinowego bez skórki przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu, aż całość się połączy. Zblendować i przecedzić przez sito. Dodać miód, sok z limonki, ocet balsamiczny i doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować i wystudzić. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Dodać pokrojone pomidorki, dymkę, chilli i łyżkę majonezu. Doprawić do smaku.
Sandacza usmażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia - czas zależy od wielkości fileta.
Podawać, jak na zdjęciu.
2. Bakłażan bolognese z fetą:
- 400 g wołowiny mielonej
- 1 duża cebula
- 4 zabki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 pomidor malinowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 bakłażan
- 2 plastry fety
- sól, pieprz, chilli i ostra papryka do smaku
- 3 łyżki oleju
Bakłażana przekroić na połówki, wydrążyć i posypać solą.
Mięso podsmażyć na oleju, gdy się zetnie, dodać cebulę pokrojona w kostkę, posiekany czosnek, startą marchew, pokrojonego drobno selera, 2 puszki pomidorów, koncentrat i pomidora malinowego. Całość dusić około 2h. Dodać wody, jeśli jest zbyt gęste. Doprawić do smaku. Gotowym sosem faszerować bakłażana, na górę dodać fetę. Zapiec w piekarniku 180 stopni C przez 15 min.
II miejsce: Magda z Gorlic.
Magda przesłała trzy przepisy:
1. Kapuściane leczo z kiełbaską i świeżymi pomidorkami.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 małe marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 3 duże pomidory
- 1/3 główki kapusty
- 3 ziemniaki
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 łyżka pasty warzywnej
- 1/2 słoiczka sosu cygańskiego
- sól, pieprz
- mielona słodka papryka
- 3 łyżki oleju
- ok. 1 litra wody
- pieprz cayenne
- garść natki selera
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i pozbawić skórek, następnie pokroić w kostkę. Kapustę drobno posiekać. Cukinię, gdy ma miękką skórkę, nie obierać, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy pokrojoną kapustę z około litrem wody. Na patelni podsmażamy kiełbasę i podsmażoną wrzucamy do garnka. Następnie podsmażamy lekko po kolei: marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, paprykę, cukinię. Gdy wszystko wyląduje w garnku, dodajemy pomidory, pastę warzywną, sos cygański i pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości. Na sam koniec wrzucamy posiekaną garść natki selera.
2. Pyszny, naturalnie gęsty i bardzo pomidorowy w smaku
domowy sos pomidorowy.
Składniki:
- 1 kg sparzonych pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- szczypta cukru
- 2-3 ząbki czosnku, w zależności czy lubicie taki posmak
Pomidory drobno siekamy, dajemy do małego garnka. Gotujemy 10-15 min i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Gdy zaczną się gotować, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, gotujemy 2-3 min. i gotowe.
3. Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie ze świeżych pomidorków.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 1 kg młodej kapusty
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka surowego ryżu
- sól, pieprz, papryka w proszku
- 5 pomidorów
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litr wody
- 0,5 litr bulionu
- 2 łyżki mąki poznańskiej
- olej
Pomidory sparzamy, obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy mięso mielone.
Kapustę szatkujemy drobno, solimy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa. Do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym, który robimy tak: do gotującej się wody 0,5 l wody, dodajemy 0,5 l bulionu drobiowego i posiekane pomidory, posiekany czosnek, wsypujemy paprykę, cukier i gotujemy chwilkę 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbk i dusimy około 30-45 minut. W razie potrzeby można dolać wody, jakby sos wyszedł za gęsty.
III miejsce
Monika z Rzeszowa:
"Zupa krem z żółtych pomidorów, czyli jesień na stole"
Aromatyczna zupa krem idealnie rozgrzewa, a do tego można ją bardzo szybko przygotować (w ok. 20 min.), ale dość opowiadania, bierzmy się do gotowania!
Składniki:
- 1 kg żółtych pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1/4 selera lub pietruszki
- 1 szklanka wody
- przyprawy: 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól pieprz i cukier do smaku
– opcjonalnie makaron (ja dodałam ten w kształcie ryżu, specjalnie dla mojej 3,5-latki, która nie przepada za samym kremem).
Przygotowanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na odrobinie masła, dodajemy pokrojonego w kostkę selera oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pomidory i szklankę wody. Dusimy do miękkości ok. 10 minut. Blendujemy, doprawiamy cukrem solą i pieprzem. Opcjonalnie: makaron gotujemy oddzielnie i dokładamy do gotowego kremu.
Gotowe! Smacznego!