
310
WYNIK KONKURSU
Na ziarenkach pieprzu czas na ogłoszenie wyników konkursu związanego z karnawałowymi przekąskami. Bardzo dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, a szczególnie tym osobom, które wykazały się nadzwyczajną kreatywnością i pracowitością, i które przesłały więcej niż jedno zgłoszenie.
Zatem do sedna:-).
Miejsce I: Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Justyna z Poznania. Justyna przesłała trzy przepisy, na wyróżnienie zasługują szczególnie dwa, nie mogłam się zdecydować, więc zamieszczam oba:-). Poniżej przepisy oraz zdjęcia.
Pierwszy przepis: Sushi.
RYŻ
- ryż do sushi /250 g – następnym razem zrobię ze 150 g/
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
SUSHI
- 100 g łososia wędzonego
- 4 paluszki surimi
- 4 arkusze glonów nori
- marchew
- zielony ogórek
- papryka czerwona
- szczypior
- rzodkiewka
- ciemny sos sojowy
- wasabi
- imbir marynowany /u nas różowy/
- serek Philadelphia /lub zamiennik/
- majonez /zmieszany z sokiem z limony i łyżką cukru pudru/
Dodatkowo:
- kiełki rzodkiewki
- krewetki z oliwy
- sezam
Ryż
Opłukuję ryż pod bieżącą wodą przez około 10 minut. Później zalewam, mieszam, wylewam wodę. I tak z 8-10 razy. Przekładam ryż do płaskiego garnka. Zalewam wodą na wysokość około 1,5-2 cm ponad powierzchnię ryżu. Przykrywam. Szybko zagotowuję. Jak zacznie się gotować, zmniejszam ogień. Gotuję pod przykryciem.
Przygotowuję sos: ocet ryżowy mieszam z cukrem pudrem i solą. Odstawiam.
Jak ryż pochłonie większość wody, zdejmuję go z palnika. Zalewam sosem. Przykrywam pokrywką i owijam w koc.
Czekam do całkowitego wystudzenia.
Before
Układam na stole talerze, miski, pałeczki. Nakładam imbir, wasabi, sos sojowy. Ogólnie ogarniam temat, żeby po pokrojeniu sushi, od razu je wsuwać.
Przed zawijaniem sushi przygotowuję składniki. Kroję paprykę, rzodkiewkę i marchew w słupki. Łyżeczką pozbywam się miąższu ogórka i kroję go w słupki. Wszystkie składniki staram się maksymalnie osuszyć. Przygotowuję sos majonezowy i serek.
Do miski wlewam wodę, w której będę moczyć palce przy nakładaniu ryżu. Szykuję też ręcznik, do wycierania palców – trzeba je płukać, ale wszystko wykonujemy suchymi dłońmi.
Szykuję arkusze nori i matę do zawijania sushi.
Maki z surimi:
Rozkładam arkusz nori. Nakładam ryż tak, żeby były prześwity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza, wolny od ryżu i farszu. Mniej więcej od 1/3 dołu arkusza smaruję pasek sosem majonezowym. Układam paluszki krabowe, marchew, ogórka, szczypior, paprykę i rzodkiewkę. Wolny pasek u góry arkusza smaruję delikatnie wasabi /można użyć wody; chodzi o to, żeby glon dobrze się skleił/. Łapię za koniec maty do rolowania i pomagając sobie palcami dociskam nori. Roluję do samego końca. Bardzo ostrym nożem kroję rulon na plastry /co 3-4 cięcia opłukuję pod wodą i suszę nóż, żeby dobrze się cięło/.
Maki z łososiem:
Rozkładam arkusz nori. Nakładam ryż tak, żeby były prześwity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza, wolny od ryżu i farszu. Mniej więcej od 1/3 dołu układam plastry wędzonego łososia posmarowane serkiem Philadelphia. Układam ogórka, szczypior i paprykę. Wolny pasek u góry arkusza smaruję delikatnie wasabi /można użyć wody; chodzi o to, żeby glon dobrze się skleił/. Łapię za koniec maty do rolowania i pomagając sobie palcami dociskam nori. Roluję do samego końca. Bardzo ostrym nożem kroję rulon na plastry.
Wykończenie
Układam pokrojone sushi na talerzu. Dokładam krewetki. Podaję.
Drugi przepis: okienka francuskie z serem i szprotkami.
Jak to jest zrobione?
- 1,5 arkusza ciasta francuskiego
- 200 g wielkopolskiego sera smażonego
- 2-3 łyżki miodu
- 3-4 łyżki śmietany
- około 20 szprotek wędzonych
- pęczek zielonych szparagów
- 1,5 limony
- jajo
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- tymianek
- rozmaryn
- olej
- płatki nagietka i świeży tymianek do dekoracji
OKIENKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Rozwijam ciasto francuskie. Rozcinam nożem na 6 prostokątów. Nakłuwam widelcem każdy prostokąt. Następnie, ostrym nożem, nacinam krzyżakowo zewnętrzną ramkę /pasek w granicach 1-1,5 cm/. Jajo rozkłócam z mlekiem i smaruję każdy prostokąt dwukrotnie. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekę prostokąty ok. 20 minut /na dwie tury/, do zezłocenia. Po ostudzeniu, nożem nacinam górę ciastka, pozostawiając ramkę. Podważam i usuwam nadmiar ciasta.
SZPARAGI
Szparagi obieram, usuwając zdrewniałe części. Przy delikatnym zgięciu szparag sam "powie", gdzie go przełamać. Myję je i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 190-200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam szparagi. Limony kroję na plastry i rozkładam na szparagach. Skrapiam sokiem. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na koniec polewam olejem. Blachę wkładam do piekarnika i piekę około 17-18 minut.
MASA SEROWA
Ser wielkopolski rozgniatam porządnie widelcem. Łączę z 2 łyżkami miodu i śmietaną. Przyprawiam solą i pieprzem. Blenduję na gładką masę. Uzupełniam wydrążone wcześniej okienka w cieście francuskim.
WYKOŃCZENIE
Na masie serowej układam szprotki i gałązkę świeżego tymianku. Ciastka umieszczam na talerzu. Układam szparagi. Wszystko polewam delikatnie miodem i posypuję suszonymi nagietkami.
Ciastka można zapiec lub jeść od razu.
Miejsce II: kolejne miejsce zajęła zajęła Agnieszka z Krakowa. Oto przepis i zdjęcia:
Wrapy z owocami morza:
- mieszanka owoców morza, ok. 200 g ( w moim przypadku mrożonka)
- 2 duże placki tortilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 g mieszanki sałat
- sól
- pieprz
- odrobina chili
- oliwa z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka płynnego miodu
- suszona pietruszka
- odrobina soku z cytryny
Przygotować sos: w małym słoiku wymieszać 3 łyżki oliwy z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Mocno potrząsnąć całością do całkowitego wymieszania składników.
Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożone owoce morza i smażyć ok. 2 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, po czym dodać odrobinę pietruszki. Odstawić, gdy już nie będzie soku. Pozostawić do ostygnięcia.
Tortillę odrobinę podgrzać na suchej patelni, przełożyć na duży talerz. Wymytą i odsączoną sałatę rozłożyć równomiernie na placku. Dodać połowę owoców morza, rozłożyć, po czym ciasno zrolować. Kroić ostrym nożem na szersze plastry, podawać zimne z przygotowanym sosem.
Miejsce III: zajęła z kolei Weronika z Wrześni. Poniżej przepis oraz zdjęcia.
Placuszki z serkiem i łososiem:
- 200 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 150 g serka kanapkowego (np. Philadelphia)
- 200 g wędzonego łososia
Utrzeć drożdże z cukrem, łyżką mąki i taką ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Odstawić do wyrośnięcia. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i dodać rozczyn drożdżowy. Dorzucić żółko, dolać płynne masło i mleko. Białko schować do lodówki. Całość wymieszać, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Na rozgrzanej, suchej patelni smażyć małe placuszki. Po wystygnięciu położyć na każdym z nich pół łyżeczki serka oraz łososia.
wydrukwydruk bez zdjęć