Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1503.20150

310

WYNIK KONKURSU

Na ziarenkach pieprzu czas na og?oszenie wyników konkursu zwišzanego z karnawa?owymi przekšskami. Bardzo dzi?kuj? za wszystkie przes?ane przepisy, a szczególnie tym osobom, które wykaza?y si? nadzwyczajnš kreatywno?ciš i pracowito?ciš, i które przes?a?y wi?cej ni? jedno zg?oszenie.

Zatem do sedna:-).

Miejsce I: Pierwsze miejsce w konkursie zaj??a Justyna z Poznania. Justyna przes?a?a trzy przepisy, na wyró?nienie zas?ugujš szczególnie dwa, nie mog?am si? zdecydowa?, wi?c zamieszczam oba:-). Poni?ej przepisy oraz zdj?cia.

 

Pierwszy przepis: Sushi.

RY?

  • ry? do sushi /250 g – nast?pnym razem zrobi? ze 150 g/
  • 4 ?y?ki octu ry?owego
  • 2 ?y?ki cukru pudru
  • sól

SUSHI

  • 100 g ?ososia w?dzonego
  • 4 paluszki surimi
  • 4 arkusze glonów nori
  • marchew
  • zielony ogórek
  • papryka czerwona
  • szczypior
  • rzodkiewka
  • ciemny sos sojowy
  • wasabi
  • imbir marynowany /u nas ró?owy/
  • serek Philadelphia /lub zamiennik/
  • majonez /zmieszany z sokiem z limony i ?y?kš cukru pudru/

Dodatkowo:

  • kie?ki rzodkiewki
  • krewetki z oliwy
  • sezam

Ry?

Op?ukuj? ry? pod bie?šcš wodš przez oko?o 10 minut. Pó?niej zalewam, mieszam, wylewam wod?. I tak z 8-10 razy. Przek?adam ry? do p?askiego garnka. Zalewam wodš na wysoko?? oko?o 1,5-2 cm ponad powierzchni? ry?u. Przykrywam. Szybko zagotowuj?. Jak zacznie si? gotowa?, zmniejszam ogie?. Gotuj? pod przykryciem.

Przygotowuj? sos: ocet ry?owy mieszam z cukrem pudrem i solš. Odstawiam.

Jak ry? poch?onie wi?kszo?? wody, zdejmuj? go z palnika. Zalewam sosem. Przykrywam pokrywkš i owijam w koc.

Czekam do ca?kowitego wystudzenia.

Before

Uk?adam na stole talerze, miski, pa?eczki. Nak?adam imbir, wasabi, sos sojowy. Ogólnie ogarniam temat, ?eby po pokrojeniu sushi, od razu je wsuwa?.

Przed zawijaniem sushi przygotowuj? sk?adniki. Kroj? papryk?, rzodkiewk? i marchew w s?upki. ?y?eczkš pozbywam si? miš?szu ogórka i kroj? go w s?upki. Wszystkie sk?adniki staram si? maksymalnie osuszy?. Przygotowuj? sos majonezowy i serek.

Do miski wlewam wod?, w której b?d? moczy? palce przy nak?adaniu ry?u. Szykuj? te? r?cznik, do wycierania palców – trzeba je p?uka?, ale wszystko wykonujemy suchymi d?o?mi.

Szykuj? arkusze nori i mat? do zawijania sushi.

Maki z surimi:

Rozk?adam arkusz nori. Nak?adam ry? tak, ?eby by?y prze?wity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza, wolny od ry?u i farszu. Mniej wi?cej od 1/3 do?u arkusza smaruj? pasek sosem majonezowym. Uk?adam paluszki krabowe, marchew, ogórka, szczypior, papryk? i rzodkiewk?. Wolny pasek u góry arkusza smaruj? delikatnie wasabi /mo?na u?y? wody; chodzi o to, ?eby glon dobrze si? sklei?/. ?api? za koniec maty do rolowania i pomagajšc sobie palcami dociskam nori. Roluj? do samego ko?ca. Bardzo ostrym no?em kroj? rulon na plastry /co 3-4 ci?cia op?ukuj? pod wodš i susz? nó?, ?eby dobrze si? ci??o/.

Maki z ?ososiem:

Rozk?adam arkusz nori. Nak?adam ry? tak, ?eby by?y prze?wity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza, wolny od ry?u i farszu. Mniej wi?cej od 1/3 do?u uk?adam plastry w?dzonego ?ososia posmarowane serkiem Philadelphia. Uk?adam ogórka, szczypior i papryk?. Wolny pasek u góry arkusza smaruj? delikatnie wasabi /mo?na u?y? wody; chodzi o to, ?eby glon dobrze si? sklei?/. ?api? za koniec maty do rolowania i pomagajšc sobie palcami dociskam nori. Roluj? do samego ko?ca. Bardzo ostrym no?em kroj? rulon na plastry.

Wyko?czenie

Uk?adam pokrojone sushi na talerzu. Dok?adam krewetki. Podaj?.

 

 

 

 

Drugi przepis: okienka francuskie z serem i szprotkami.

Jak to jest zrobione?

  • 1,5 arkusza ciasta francuskiego
  • 200 g wielkopolskiego sera sma?onego
  • 2-3 ?y?ki miodu
  • 3-4 ?y?ki ?mietany
  • oko?o 20 szprotek w?dzonych
  • p?czek zielonych szparagów
  • 1,5 limony
  • jajo
  • 2 ?y?ki mleka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • olej
  • p?atki nagietka i ?wie?y tymianek do dekoracji

OKIENKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Rozwijam ciasto francuskie. Rozcinam no?em na 6 prostokštów. Nak?uwam widelcem ka?dy prostokšt. Nast?pnie, ostrym no?em, nacinam krzy?akowo zewn?trznš ramk? /pasek w granicach 1-1,5 cm/. Jajo rozk?ócam z mlekiem i smaruj? ka?dy prostokšt dwukrotnie. Blach? wyk?adam papierem do pieczenia. Piek? prostokšty ok. 20 minut /na dwie tury/, do zez?ocenia. Po ostudzeniu, no?em nacinam gór? ciastka, pozostawiajšc ramk?. Podwa?am i usuwam nadmiar ciasta.

SZPARAGI

Szparagi obieram, usuwajšc zdrewnia?e cz??ci. Przy delikatnym zgi?ciu szparag sam "powie", gdzie go prze?ama?. Myj? je i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 190-200 stopni. Blach? wyk?adam papierem do pieczenia. Uk?adam szparagi. Limony kroj? na plastry i rozk?adam na szparagach. Skrapiam sokiem. Posypuj? solš, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na koniec polewam olejem. Blach? wk?adam do piekarnika i piek? oko?o 17-18 minut.

MASA SEROWA

Ser wielkopolski rozgniatam porzšdnie widelcem. ?šcz? z 2 ?y?kami miodu i ?mietanš. Przyprawiam solš i pieprzem. Blenduj? na g?adkš mas?. Uzupe?niam wydrš?one wcze?niej okienka w cie?cie francuskim.

WYKO?CZENIE

Na masie serowej uk?adam szprotki i ga?šzk? ?wie?ego tymianku. Ciastka umieszczam na talerzu. Uk?adam szparagi. Wszystko polewam delikatnie miodem i posypuj? suszonymi nagietkami.

Ciastka mo?na zapiec lub je?? od razu.

 

 

Miejsce II: kolejne miejsce zaj??a zaj??a Agnieszka z Krakowa. Oto przepis i zdj?cia:

Wrapy z owocami morza:

  • mieszanka owoców morza, ok. 200 g ( w moim przypadku mro?onka)
  • 2 du?e placki tortilli
  • 1 zšbek czosnku
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 100 g mieszanki sa?at
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chili
  • oliwa z oliwek
  • ?y?eczka musztardy
  • ?y?eczka p?ynnego miodu
  • suszona pietruszka
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowa? sos: w ma?ym s?oiku wymiesza? 3 ?y?ki oliwy z musztardš, sokiem z cytryny, miodem, solš i pieprzem. Mocno potrzšsnš? ca?o?ciš do ca?kowitego wymieszania sk?adników.

Na patelni rozgrza? mas?o, doda? rozmro?one owoce morza i sma?y? ok. 2 minut. Doda? czosnek przeci?ni?ty przez prask? oraz przyprawy. Sma?y? na ma?ym ogniu ok. 5 minut, po czym doda? odrobin? pietruszki. Odstawi?, gdy ju? nie b?dzie soku. Pozostawi? do ostygni?cia.

Tortill? odrobin? podgrza? na suchej patelni, prze?o?y? na du?y talerz. Wymytš i odsšczonš sa?at? roz?o?y? równomiernie na placku. Doda? po?ow? owoców morza, roz?o?y?, po czym ciasno zrolowa?. Kroi? ostrym no?em na szersze plastry, podawa? zimne z przygotowanym sosem.

 

 

Miejsce III: zaj??a z kolei Weronika z Wrze?ni. Poni?ej przepis oraz zdj?cia.

Placuszki z serkiem i ?ososiem:

  • 200 g mški pszennej
  • 10 g ?wie?ych dro?d?y
  • 1 szklanka ciep?ego mleka
  • 50 g mas?a (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 ?y?eczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 150 g serka kanapkowego (np. Philadelphia)
  • 200 g w?dzonego ?ososia

Utrze? dro?d?e z cukrem, ?y?kš mški  i takš ilo?ciš mleka, aby powsta?a g?sta masa. Odstawi? do wyro?ni?cia. W osobnej misce wymiesza? mšk? z solš i doda? rozczyn dro?d?owy. Dorzuci? ?ó?ko, dola? p?ynne mas?o i mleko. Bia?ko schowa? do lodówki. Ca?o?? wymiesza?, przykry? czystym r?cznikiem kuchennym i odstawi? w ciep?e miejsce do wyro?ni?cia. Po tym czasie ubi? bia?ko na sztywnš pian? i doda? do masy. Na rozgrzanej, suchej patelni sma?y? ma?e placuszki. Po wystygni?ciu po?o?y? na ka?dym z nich pó? ?y?eczki serka oraz ?ososia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry