
310
Wstążki cukinii z białą fasolą i cytrynowym sosem sałatkowym
Zucchine, limone e fagioli - tak się nazywa to włoskie danie w oryginale. Potrawa dla wegan, osób na diecie lub po prostu takich, co to mięsa chwilowo mają dość:-). Sałatkę podałam z ziemniakami z oregano: https://www.ziarenkapieprzu.com.pl/pl/blog/pieczone-ziemniaczki-z-pomidorowa-salsa.
- 1 puszka (250 g) białej fasoli odsączonej z zalewy
- 2 mniejsze cukinie
- odrobina posiekanej pietruszki lub szczypiorku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Obieraczką z obrotowym ostrzem pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plastry. Przygotuj garnek z wodą, posól ją odrobinę i doprowadź do wrzenia. Gotuj plastry cukinii przez jedną minutę, nie dłużej. Odcedź i przełóż do miski. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a także oliwę, przyprawy, fasolę i pietruszkę, starannie wszystko wymieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Smacznego!:-)
wydrukwydruk bez zdjęć