Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1404.20140

740

Wiosenne babeczki z bia?š czekoladš i ?urawinš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babeczki majš wywa?ony smak, przez po?šczenie bia?ej czekolady oraz ?urawiny. Idealnie nadajš si? zarówno na ?wišteczny stó?, jak i na co dzie?:-).

 

ok. 12-14 babeczek

 

  • 120 g mas?a lub margaryny
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 ?y?eczka ekstraktu waniliowego
  • 3 dojrza?e banany
  • 4 ?y?ki kwa?nej ?mietany
  • 2 du?e jajka
  • 300 g mški pszennej
  • 1 ?y?eczka sody oczyszczonej
  • ½ ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 40 g posiekanej,  suszonej ?urawiny
  • 50 g bia?ej czekolady

+ blacha do muffinek wy?o?ona papilotkami

 

Roztop mas?o w rondlu, przelej do wi?kszej miski, w niej b?dziesz ?šczy? wszystkie sk?adniki. Jak ju? roztopione mas?o wystygnie, to dodaj do miski cukier, wanili?, kwa?nš ?mietan? oraz jajka. Wymieszaj wszystko widelcem lub ?y?kš do po?šczenia sk?adników. Rozgnie? banany na papk? i dodaj do miski.
 

W oddzielnej po?šcz wszystkie suche sk?adniki: mšk?, sod? oraz proszek i dodawaj je powoli do sk?adników mokrych mieszajšc mikserem na ma?ych obrotach. Na koniec posiekaj czekolad? i dodaj jš wraz z ?urawinš do masy, wymieszaj.

Piecz babeczki w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Prze?ó? babeczki w papilotkach na kratk? i pozostaw do wystygni?cia.

Smacznego:-)

Przepis pochodzi od Nigelli Lowson, ale nie pami?tam, z jakiej ksiš?ki:-). Zmodyfikowa?am go.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry