Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2803.20140

215

Wiosenna sa?ata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chrupišcy, lekko s?ony boczek, s?odko-kwa?ny winegret po?šczony z kwa?nymi pomidorkami i lekko pikantnym lazurem…A do tego wszystkiego ?wie?y szpinak! Przepis Doroty Wellman nieco zmodyfikowa?am.* Sa?ata jest po prostu pyszna. Polecam zarówno ksi??k?, jak i salat?:-).

 

  • 100 g szpinaku baby                                                                                   
  • 10 dag w?dzonego boczku
  • 150 g pomidorków cherry
  • 80 g sera ple?niowego Rokpol: u?y?am lazura b??kitnego
  • 1 ?y?ka pestek z dyni
  • 1 ?y?ka pestek s?onecznika

 

Na winegret:

  • 1 zšbek czosnku
  • 4 ?y?ki oliwy extra virgin
  • 1 ?y?eczka musztardy
  • 1 ?y?eczka p?ynnego miodu
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Pokój boczek w cienkie paski i podsma? na patelni, aby by? chrupišcy. Szpinak dobrze wymyj, odsšcz na durszlaku. Pomidorki przekrój na pó?. Ser ple?niowy pokrój na mniejsze plastry. Wymieszaj w ma?ym s?oiku oliw?, musztard?, miód i cytryn?, dodaj przyprawy do smaku oraz wyci?ni?ty przez prask? czosnek. Potrzš?nij energicznie s?oikiem. Pestki  s?onecznika i dyni upra? na z?oty kolor na suchej patelni.

U?ó? na du?ym talerzu szpinak, posyp serem ple?niowym, pokrojonymi pomidorkami i pra?onymi pestkami. Polej ca?o?? winegretem, a na koniec wy?ó? boczek i polej ca?o?? wytopionym t?uszczem.

Smacznego:-).

 

*Przepis pochodzi z ksiš?ki Doroty Wellman i Pauliny M?ynarskiej pt. Kalendarzyk niema??e?ski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry