Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1612.20180

220

Wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy polecam wszystkim, którzy chcą zjeść coś lekkiego, zdrowego i w dodatku kolorowego:-).

  • 4 płaty papieru ryżowego
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 pora
  • 4 rzodkiewki
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka sosu sojowego
  • posiekana pietruszka
  • przyprawy:  sól, pieprz, kurkuma

Wszystkie warzywa pokrój w cienkie słupki/paski. Przenieś je do miski, zalej sosem sojowym, dodaj pieprz, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa odłóż na pół godziny. Po upływie tego czasu rozrzej olej na patelni i podsmaż warzywa z dodatkiem kurkumy krótko na większym ogniu. Często mieszaj. Warzywa powinny być al dente, a nakoniec wrzuć pietruszkę.

Płat papieru ryżowego namocz najpierw w zimnej wodzie, rozłóż na dużym talerzu i nałóż warzywa na prawie całej powierzchni. Nie radzę za długo czekać z nakładaniem farszu, ponieważ z czasem coraz trudniej odkleić papier od powierzchni:-). Zwijaj rollsy najpier z obu boków, a później zroluj ciasno z przeciwległych.

Tak przygotowane rollsy podawaj z sosami: ziołowym na bazie jogurtu, orzechowym lub innym ulubionym:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry