Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0909.20140

530

Wega?skie pierogi z ciecierzycš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je?eli kto? mi powie, ?e nie mo?na zje?? smacznie bez mi?sa, to si? u?miechn? i zaproponuj? pierogi z farszem z ciecierzycy, cebuli oraz czosnku:-). Ja w ogóle zawsze robi? ciasto do pierogów bez jajka, bo dzi?ki temu jest ono bardziej mi?kkie i delikatne.

 

Pierogi:

  • 220 g mški pszennej
  • przegotowana, ciep?a woda

Farsz:

  • 150 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 zšbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 ?y?ki bu?ki tartej
  • oliwa chili
  • przyprawy: sól, majeranek, s?odka papryka

Namocz ziarno ciecierzycy na min. 10-12 godzin. Pó?niej ugotuj jš do mi?kko?ci w wodzie, bez soli, po czym przekr?? przez maszynk?. Posiekaj drobno cebul? i czosnek. Na rozgrzanš oliw? (dodaj równie? oliw? chili) wrzu? cebul? i zeszklij jš. Dodaj czosnek, wymieszaj z ciecierzycš i przyprawami. Dodaj 2 ?y?ki bu?ki tartej dla zag?szczenia farszu.

Na stolnic? lub blat wysyp mšk? i dolewajšc partiami ciep?š wod? zagnie? elastyczne ciasto. Rozwa?kuj cienko, po czym szklankš wytnij placki. Nak?adaj farsz i formuj pierogi a? do sko?czenia farszu. Ja na koniec docisn??am jeszcze brzegi pierogów widelcem. Gotuj je w posolonej wodzie ok. 4-5 minut od wyp?yni?cia. Na koniec warto pola? pierogi oliwš.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry