Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2901.20190

215

Wegańskie leczo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiejsze leczo zdecydowanie trafia w mój gust. Uwielbiam połączenie wytrawnych potraw ze słodkim dodatkiem, jakim jest w tym przypadku ananas. Ciekawe, czy Wy również zasmakujecie w takim połączeniu składników?:-)

  • cukinia
  • papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 20 dag pieczarek
  • duża, czerwona cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • świeża kolendra
  • dwie łyżki pokrojonego na drobne kawałki ananasa z puszki
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, kurkuma, imbir

Wszystkie warzywa oraz pieczarki pokrój na większe kawałki. Rozgrzej w rondelku olej, wrzuć najpierw cebulę. Po 3 minutach dorzuć paprykę oraz cukinię, często mieszaj. Dodaj 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela. Posól. Pomidory sparz, usuń skórę i gniazda nasienne. Wrzuć pokrojone pomidory do rondla po kolejnych 5 minutach razem z pieczarkami. Gdy warzywa będą już miękkie, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj pozostałe przyprawy oraz ananasa. Dodaj również pastę curry. Mieszaj często i trzymaj na małym ogniu, aż wytworzy się lekki sos, czyli ok. 2-3 minut.

Na samym końcu dodaj świeżą kolendrę. Leczo świetnie smakuje z chrupiącymi dodatkami: tortillą, grzankami, czy też z tradycyjnymi dodatkami, jak pieczone ziemniaki.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry