
215
Wegańskie leczo
Dzisiejsze leczo zdecydowanie trafia w mój gust. Uwielbiam połączenie wytrawnych potraw ze słodkim dodatkiem, jakim jest w tym przypadku ananas. Ciekawe, czy Wy również zasmakujecie w takim połączeniu składników?:-)
- cukinia
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- 20 dag pieczarek
- duża, czerwona cebula
- łyżka oleju kokosowego
- świeża kolendra
- dwie łyżki pokrojonego na drobne kawałki ananasa z puszki
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, kurkuma, imbir
Wszystkie warzywa oraz pieczarki pokrój na większe kawałki. Rozgrzej w rondelku olej, wrzuć najpierw cebulę. Po 3 minutach dorzuć paprykę oraz cukinię, często mieszaj. Dodaj 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela. Posól. Pomidory sparz, usuń skórę i gniazda nasienne. Wrzuć pokrojone pomidory do rondla po kolejnych 5 minutach razem z pieczarkami. Gdy warzywa będą już miękkie, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj pozostałe przyprawy oraz ananasa. Dodaj również pastę curry. Mieszaj często i trzymaj na małym ogniu, aż wytworzy się lekki sos, czyli ok. 2-3 minut.
Na samym końcu dodaj świeżą kolendrę. Leczo świetnie smakuje z chrupiącymi dodatkami: tortillą, grzankami, czy też z tradycyjnymi dodatkami, jak pieczone ziemniaki.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć