
820
Wegańskie ciasto czekoladowe z ...cukinią:-)
Cukinia to warzywo idealne również do wypieków:-). Wszystko dzięki jej łagodnemu smakowi, naturalnej słodyczy i dużej wilgotności. Nikt nie zgadnie, że to bogate w czekoladę ciasto zawiera w sobie również to warzywo-chyba że mu o tym powiesz:-). Wegańskie ciasto czekoladowe na oleju roślinnym zadowoli każde podniebienie. Pachnie niesamowicie kakao oraz cynamonem. Ty i Twoi goście padniecie z zachwytu!;-)
- 130 g przesianej mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki grubej soli morskiej*
- 160 ml oleju roślinnego
- 120 ml mleka migdałowego
- 150 g startej cukinii
- cukier puder do posypania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj olejem tortownicę. Ja użyłam mojej formy, która ma 29 cm średnicy. Wtedy ciasto wyszło niższe.
W jednym naczyniu połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól. W kolejnym naczyniu połącz składniki mokre, czyli: olej i mleko. Dodaj je do suchych składników. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Cukinię zetrzyj na średnich oczkach i dodaj do masy.
Wylej ciasto na blaszkę i piecz przez ok. 50-60 minut lub do czasu, kiedy włożona do ciasta wykałaczka lub zapałka, będzie sucha po wyciągnięciu.
Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. Przed krojeniem oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego:-)
* Do ciasta można również użyć drobniejszej, ale ta grubsza zdecydowanie bardziej podkreśla smak ciasta. Ziarenka soli są wtedy czasami wyczuwalne, ponieważ do końca się nie rozpuściły, co stanowi znakomite połączenie z czekoladą:-).
wydrukwydruk bez zdjęć