
315
Wegański smalec z fasoli
Wegański smalec to w moim wydaniu smalec z fasoli, z dużą ilością majeranku, z dodatkiem jabłka i cebuli. Świetny z pieczywem i ogórkiem, bardzo szybki w wykonaniu. Pewnie niektórzy zdziwią się, że nazywam to smalcem, lecz zwróćcie uwagę, że przygotowuje się go w bardzo podobny sposób, jak klasyczny smalec. Może bardziej Wam przypadnie do gustu: wegańska pasta, czy też papka, pulpa, smarowidło? To już Wasz wybór:-) Najważniejsze, że jest pyszne:-).
- 1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli*
- cebula
- jabłko
- łyżeczka sosu sojowego
- olej roślinny
- 2 liście laurowe
- 1 ziarenko jałowca
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- ½ łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
*Fasola ugotowana jest moim zdaniem znacznie lepsza w tym przypadku od tej z puszki.
Posiekaj drobno cebulę. Obrane ze skórki jabłko pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, jabłko, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie. Smaż całość na małym ogniu, aż cebula będzie miała złoty kolor, a jabłko zrobi się miękkie. Po upływie tego czasu wyciągnij przyprawy.
Fasolę zmiksuj w blenderze razem z sosem sojowym, majerankiem i 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody. Dodaj cebulę z jabłkiem, krótko zblenduj, masa nie musi być idealnie gładka. Jeżeli uważasz, że masa jest za gęsta, to dolej jeszcze odrobinę wody. Smalec zgęstnieje po włożeniu go do lodówki. Na koniec przypraw smalec solą i pieprzem.
Smacznego:-)
Przepis pochodzi ze strony: www.jadlonomia.com
wydrukwydruk bez zdjęć