Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0802.20170

315

Wega?ski smalec z fasoli

Wega?ski smalec to w moim wydaniu smalec z fasoli, z du?š ilo?ciš majeranku, z dodatkiem jab?ka i cebuli. ?wietny z pieczywem i ogórkiem, bardzo szybki w wykonaniu. Pewnie niektórzy zdziwiš si?, ?e nazywam to smalcem, lecz zwró?cie uwag?, ?e przygotowuje si? go w bardzo podobny sposób, jak klasyczny smalec. Mo?e bardziej Wam przypadnie do gustu: wega?ska pasta, czy te? papka, pulpa, smarowid?o? To ju? Wasz wybór:-) Najwa?niejsze, ?e jest pyszne:-).

 

  • 1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli*
  • cebula
  • jab?ko
  • ?y?eczka sosu sojowego
  • olej ro?linny
  • 2 li?cie laurowe
  • 1 ziarenko ja?owca
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • ½ ?y?eczki majeranku
  • sól
  • pieprz

 

*Fasola ugotowana jest moim zdaniem znacznie lepsza w tym przypadku od tej z puszki.

Posiekaj drobno cebul?. Obrane ze skórki jab?ko pokrój w kostk?. Wrzu? na rozgrzany olej cebul?, jab?ko, li?cie laurowe, ja?owiec, ziele angielskie. Sma? ca?o?? na ma?ym ogniu, a? cebula b?dzie mia?a z?oty kolor, a jab?ko zrobi si? mi?kkie. Po up?ywie tego czasu wycišgnij przyprawy.

Fasol? zmiksuj w blenderze razem z sosem sojowym, majerankiem i 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody. Dodaj cebul? z jab?kiem, krótko zblenduj, masa nie musi by? idealnie g?adka. Je?eli uwa?asz, ?e masa jest za g?sta, to dolej jeszcze odrobin? wody. Smalec zg?stnieje po w?o?eniu go do lodówki. Na koniec przypraw smalec solš i pieprzem. 

Smacznego:-)

 

Przepis pochodzi ze strony: www.jadlonomia.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry