Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2202.20150

320

Wega?ski krupnik z p?czakiem i suszonymi grzybami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy robili?cie kiedykolwiek krupnik na p?czaku? Ja spróbowa?am jaki? czas temu i smakowa? mi o wiele bardziej ni? z kaszy j?czmiennej. Dzisiaj przygotowa?am wersj? wega?skš, którš urozmaici?am suszonymi grzybami. To by? dobry pomys?:-). Zupa jest przygotowana na samych warzywach, ma niesamowity zapach i smak dzi?ki grzybom.

 

  • 20 dag kaszy p?czak                                                                                                  
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 zšbek czosnku
  • 5 dag suszonych grzybów
  • oliwa
  • 1 ?y?ka ?wie?ego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, li?cie laurowe

Wszystkie warzywa pokrój w kostk?, grzyby namocz, a kasz? przep?ukaj dwa razy. Wlej troch? oliwy do garnka, wrzu? warzywa i poddu? je na ?rednim ogniu 10 minut, po czym wlej wod?, ok. 3 szklanek. Dorzu? kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2-3 li?cie laurowe oraz sól. Wrzu? p?czak, gotuj dalej, na ma?ym ogniu. Po kolejnych 10 minutach dodaj grzyby wraz z odrobinš wody, w której si? moczy?y. Gotuj do momentu, a? kasza b?dzie mi?kka. Dodaj pieprzu do smaku.

Podawaj ze ?wie?ym szczypiorkiem.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry