
4120
Wątroba wieprzowa z purée ziemniaczanym i szpinakiem
Kto lubi wątróbkę, ręka do góry! :-).Ja jestem jej ogromną fanką, choć wiem, że wątróbka ma też sporo przeciwników. Nie będę się jednak skupiać na minusach tej części podrobów. Dzisiaj proponuję wątróbkę wieprzową bogatą przede wszystkim w żelazo, cynk i miedź.
- 80 dag wątroby wieprzowej
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie jabłka
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- łyżka słodkiej śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, rozmaryn, kurkuma
Na początek posiekaj cebulę i uduś ją na małej patelni, na koniec przypraw solą.
Wątroba: namocz ją w mleku na godzinę, dwie. Po takiej „kąpieli” wątróbka będzie bardziej miękka. Po tym czasie odlej mleko, a wątróbkę dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój ją na mniejsze kawałki, przypraw świeżo zmielonym pieprzem, nie sól. Rozgrzej dobrze patelnię, wlej olej i usmaż wątróbkę, po 5 min. z każdej strony. Później dodaj pokrojone cienko jabłko i duś pod przykryciem kolejno 5-10 min., dość często mieszając. Przypraw do smaku solą. Podawaj zaraz po usmażeniu.
Ziemniaki: ugotuj je, rozgnieć na gładką masę, dodaj łyżkę jogurtu, łyżkę śmietany, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 3 łyżki masła oraz przyprawy: zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej (może być również w proszku), dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, odrobinę kurkumy oraz rozmaryn. Wszystko porządnie wymieszaj. Jak mogę, to wybieram wersję mniej tłustą, dlatego najczęściej mieszam np. śmietanę z jogurtem, tak samo było w tej sytuacji. Jeśli masz ochotę, to dodaj więcej śmietany czy masła.
Szpinak: rozpuść na patelni masło, dodaj szpinak i podduś go ok. 5 min. Po tym czasie dodaj rozbełtane jajko, łyżkę jogurtu oraz pieprz i sól. Dobrze wszystko wymieszaj.
Obiad gotowy! Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć