
1035
Ucierane ciasto z czereśniami
Myślę, że każdy z Was zna to ciasto z dzieciństwa:-). U mnie najpierw robiła je moja babcia, póżniej mama, a teraz jaJ. Ciasto można łączyć z bardzo różnymi, ulubionymi owocami.
- 1 szkl. drobnego cukru
- 5 jajek
- 420 g przesianej mąki pszennej (ok. 2,5 szkl.)
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- cukier puder do posypania
- 70 dag czereśni
+ mikser, foremka, papier do pieczenia
Wydryluj czereśnie, odsącz je i przekrój na pół.
Do dużej miski wsyp cukier oraz dodaj masło. Ubijaj do momentu, aż masa będzie biała i puszysta. Zajmie Ci to ok. 10 minut. Nie przejmuj się tym, że możesz wyczuwać jeszcze drobinki cukru. Gdy zaczniesz dodawać jajka i mąkę, ten probem zniknie:-). Dodaj syrop waniliowy. Zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj naprzemiennie po jednym jajku i po dwie łyżki mąki. Miksuj tak do końca, aż uzyskasz gęstą masę. Wmieszaj do ciasta proszek do pieczenia.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i ułóż na nim połówki czereśni kładąc je skórką do dołu. Układaj je bardzo ciasno, jedna przy drugiej. Możesz również wcisnąć kilka czereśni nieco do środka. Piecz ciasto przez 50-55 minut lub do tzw. "suchego patyczka" w temp. 180°C.
Po upieczeniu i wystudzenia ciasta można je oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć