Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1907.20160

1035

Ucierane ciasto z czereśniami

Myślę, że każdy z Was zna to ciasto z dzieciństwa:-). U mnie najpierw robiła je moja babcia, później mama, a teraz jaJ. Ciasto można łączyć z bardzo różnymi, ulubionymi  owocami.

 

  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 420 g przesianej mąki pszennej (ok. 2,5 szkl.)
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania
  • 70 dag czereśni

+ mikser, foremka, papier do pieczenia

Wydryluj czereśnie, odsącz je i przekrój na pół. 

Do dużej miski wsyp cukier oraz dodaj masło. Ubijaj do momentu, aż masa będzie biała i puszysta. Zajmie Ci to ok. 10 minut. Nie przejmuj się tym, że możesz wyczuwać jeszcze drobinki cukru. Gdy zaczniesz dodawać jajka i mąkę, ten probem zniknie:-). Dodaj syrop waniliowy. Zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj naprzemiennie po jednym jajku i po dwie łyżki mąki. Miksuj tak do końca, aż uzyskasz gęstą masę. Wmieszaj do ciasta proszek do pieczenia. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i ułóż na nim połówki czereśni kładąc je skórką do dołu. Układaj je bardzo ciasno, jedna przy drugiej. Możesz również wcisnąć kilka czereśni nieco do środka. Piecz ciasto przez 50-55 minut lub do tzw. "suchego patyczka" w temp. 180°C.

Po upieczeniu i wystudzenia ciasta można je oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry