Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1907.20160

1035

Ucierane ciasto z czere?niami

My?l?, ?e ka?dy z Was zna to ciasto z dzieci?stwa:-). U mnie najpierw robi?a je moja babcia, pó?niej mama, a teraz jaJ. Ciasto mo?na ?šczy? z bardzo ró?nymi, ulubionymi  owocami.

 

  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 420 g przesianej mški pszennej (ok. 2,5 szkl.)
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • 200 g mi?kkiego mas?a
  • cukier puder do posypania
  • 70 dag czere?ni

+ mikser, foremka, papier do pieczenia

Wydryluj czere?nie, odsšcz je i przekrój na pó?. 

Do du?ej miski wsyp cukier oraz dodaj mas?o. Ubijaj do momentu, a? masa b?dzie bia?a i puszysta. Zajmie Ci to ok. 10 minut. Nie przejmuj si? tym, ?e mo?esz wyczuwa? jeszcze drobinki cukru. Gdy zaczniesz dodawa? jajka i mšk?, ten probem zniknie:-). Dodaj syrop waniliowy. Zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj naprzemiennie po jednym jajku i po dwie ?y?ki mški. Miksuj tak do ko?ca, a? uzyskasz g?stš mas?. Wmieszaj do ciasta proszek do pieczenia. 

Form? wy?ó? papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i u?ó? na nim po?ówki czere?ni k?adšc je skórkš do do?u. Uk?adaj je bardzo ciasno, jedna przy drugiej. Mo?esz równie? wcisnš? kilka czere?ni nieco do ?rodka. Piecz ciasto przez 50-55 minut lub do tzw. "suchego patyczka" w temp. 180°C.

Po upieczeniu i wystudzenia ciasta mo?na je oprószy? dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry