
410
Tzatziki
Sezon na grilla oficjalnie rozpoczęty;-). Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na znany Wam na pewno sos grecki z zielonym ogórkiem, czyli TZATZIKI. Doskonały do dań z grilla, ale także smażonych i pieczonych pyszności oraz jako prosty dip do chrupiących warzyw czy do chleba.
- 1 zielony ogórek
- 250 g gęstego jogurtu, najlepiej greckiego
- opcjonalnie: świeży koperek, bazylia
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Wymyj i obierz ogórek, zetrzyj go na tarce, na grubych oczkach. Posól i odłóż na 10-15 minut, niech puści sok. Po upływie tego czasu dobrze wyciśnij sok z ogórków, przełóż do innej miski. Dodaj jogurt oraz 2-3 ząbki czosnku w zależności od tego, jak ostry sos chcesz uzyskać. Dodaj przyprawy do smaku oraz zioła, jak lubisz.
Podawaj jako dodatek do dowolnych smakołyków:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć