
420
Truskawkowe tiramisu
Truskawki doskonale nadają się do wszelkiego typu deserów. Zgodzicie się za mną?:-). Bardzo lubimy w domu takie szybkie i pyszne desery. Nie za słodki, nie za kwaśny, lecz w sam raz:-).
- 30 dag truskawek
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka rumu
- 250 g serka mascarpone
- 100 g biszkoptów
- kilka listów świeżej melisy do dekoracji
+ cztery pucharki do deserów
Odłóż kilka truskawek, resztę zmiksuj z dwiema łyżkami cukru pudru. Zaparz szklankę kawy i dolej do niej rum. Serek mascarpone zmiksuj z żółtkiem oraz pozostałym cukrem. Połam biszkopty na mniejsze kawałki, maczaj w kawie i układaj na dnie pucharków. Na to dodaj czubatą łyżkę serka i wyrównaj zakrywając biszkopty. Na tę warstwę połóż również kilka nasączonych w kawie biszkoptów, pokrój truskawki, a całość zalej truskawkowym musem. Na koniec szprycą lub łyżką udekoruj deser kleksami z serka. Do dekoracji użyłam również kilka listów świeżej melisy, która jest doskonałym dodatkiem do truskawek:-).
Deser trzeba włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć