Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0312.20160

420

Trufle fitness

Dzisiaj wega?ska wersja tych pysznych czekoladek:-) Przepis na bazie s?odkich daktyli, wi?c nie trzeba dodawa? ju? cukru. Bardzo czekoladowe trufle z dodatkiem orze?wiajšcego soku z pomara?czy. Bez dodatku ?mietany kremówki czy mas?a. Idealne na trzymanie formy przed sylwestrowym szale?stwem:-).

 

  • 300 g suszonych daktyli
  • 2 pomara?cze
  • 2 ?y?ki kakao+odrobina do obtoczenia czekoladek
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów w?oskich
  • wiórki kokosowe, opcjonalnie, do obtoczenia trufli

 

Daktyle pokrój na mniejsze kawa?ki. Wrzu? do rondelka. Z pomara?czy wytnij fileciki oraz wyci?nij jak najwi?cej soku. Dodaj wszystko do rondelka i gotuj na ma?ym ogniu przez 15 minut, czasami przemieszaj. Daktyle wch?onš ca?y sok z pomara?czy i masa b?dzie do?? sucha. Odstaw mas? do przestygni?cia. W mi?dzyczasie zetrzyj czekolad? na drobne wiórki, a orzechy zmiksuj na proszek. Pozostaw odrobin? zmiksowanych orzechów do obtoczenia trufli.

Gdy masa b?dzie ju? zimna, to zmiksuj jš z kakao, czekoladš oraz orzechami i wstaw do lodówki na pó? godziny. Masa powinna by? bardzo g?sta po wycišgni?ciu. Po up?ywie tego czasu wycišgnij mas? z lodówki i formuj ma?e kuleczki. Obtaczaj je w kakao, orzechach lub wiórkach kokosowych. Wstaw ponownie do lodówki na min. 3 godziny przed podaniem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis pochodzi z miesi?cznika "Skarb".

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry