Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3009.20160

225

Tortellini

Te ma?e, w?oskie piero?ki zajmujš troch? czasu, je?eli chodzi o ich wykonanie, ale wierzcie mi, ?e warto:-). Sš nieco mniej czasoch?onne ni? ravioli, a równie pyszne. Mo?na je ?šczy? z ró?nymi sosami, dodatkami. W dzisiejszym przepisie wyst?pujš zatopione w pysznym, grzybowym bulionie.

 

Tortellini:

  • 230 g przesianej mški pszennej
  • 1 ?y?ka oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 jajka
  • odrobina ciep?ej wody

Farsz:

  • 20 dag mieszanki warzywnej: marchew, por, pietruszka, seler
  • przyprawy: sól, pieprz

Bulion:

  • 1 cebula
  • 1 zšbek czosnku
  • 5 dag suszonych grzybów le?nych
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, li?? laurowy

 

Grzyby zalej zimnš wodš, niech si? namoczš przez ok. 15-20 minut.  Obierz cebul? oraz czosnek. Cebul? pokrój na ?wiartki, wrzu? do garnka. Dorzu? czosnek oraz ziele angielskie i li?? laurowy. Dodaj grzyby z wodš, w której si? moczy?y. Nalej troch? wody, je?eli uwa?asz, ?e jest jej w garnku za ma?o. Gotuj ca?o?? na ma?ym ogniu przez 20 minut. Przeced? i przypraw solš i pieprzem.

Przygotuj farsz. Ugotuj warzywa do mi?kko?ci, rozgnie? widelcem i dobrze odsšcz z nadmiaru wody. Przypraw farsz.

Zagnie? sk?adniki na g?adkie i spr??yste ciasto, dodajšc na ko?cu wod?, po czym od?ó? ciasto na 15 minut. Po tym czasie rozwa?kuj ciasto, jak na pierogi, wycinaj kó?ka górš od kieliszka. Rozcišgaj ka?dy placek w d?oni, nak?adaj farsz i zlepiaj boki jak w przypadku pierogów. Na koniec zlep mocno boki. Ugotuj tortellini w osolonej wodzie, ok. 5 minut. Podawaj z goršcym bulionem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry