Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0906.20180

860

Tort z bitš ?mietanš i ?wie?ymi owocami

Tort lekki, z bitš ?mietanš i ?wie?ymi owocami-taki deser zachwyci ka?dego ?asucha:-). Nasšczy?am go obficie sokiem z cytryny wymieszanym z alkoholem. Mas? wymiesza?am ze ?wie?ymi malinami i truskawkami: tort baaaardzo szybko znika? z lodówki:-)

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. mški pszennej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego                                            
  • ?y?ka mški ziemniaczanej

Krem:

  • 450 ml ?mietany kremówki 36% (dobrze sch?odzonej)
  • ser mascarpone: 250 g
  • 5 ?y?ek cukru pudru
  • 50 dag truskawek
  • 60 dag malin

Nasšczenie:

  • sok z ma?ej cytryny
  • 50 ml wódki
  • przegotowana woda: 100 ml

Wszystkie sk?adniki powinny by? wycišgni?te wcze?niej z lodówki, czyli w temperaturze pokojowej. Oddziel ?ó?tka od bia?ek. Bia?ka ubij na sztywnš pian?, partiami dodawaj cukier oraz po jednym ?ó?tku ca?y czas ubijajšc, ale ju? na mniejszych obrotach. Dodaj równie? cukier waniliowy. Na koniec przesiej mšk? pszennš do ubitej piany, dodaj mšk? ziemniaczanš i delikatnie wymieszaj szpatu?kš. Przelej mas? do tortownicy (u mnie ?rednica 24 cm) wy?o?onej papierem do pieczenia, ale tylko na dole. Piecz ciasto w temp. 170 st. C przez ok. 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ubij ?mietan? kremówk? na sztywno uwa?ajšc, aby jej nie "przebi?". Na koniec dodaj mascarpone oraz cukier puder. Podziel mas? na trzy cz??ci tak, aby jedna cz??? by?a najmniejsza: ok. 5 ?y?ek. To b?dzie cz??? masy, którš wy?o?ysz na wierzch i boki tortu. Od?ó? kilka owoców do udekorowania tortu. Do pozosta?ych cz??ci masy dodaj: w jednym przypadku maliny, po czym krótko jš zmiksuj, aby powsta?a masa malinowa, a do drugiej cz??ci dodaj pokrojone na mniejsze czšstki truskawki. Wymieszaj.

Wystudzony tort przekrój na trzy cz??ci, po czym ka?dš z nich, a najwi?cej przy bokach, nasšcz mieszankš soku z cytryny i wódki. Wy?ó? mas? malinowš, przykryj kolejnym nasšczonym blatem, po czym wy?ó? mas? z truskawkami. Gór? i boki tortu wysmaruj bia?š masš, po czym udekoruj owocami. Ja równie? doda?am troch? posiekanej gorzkiej czekolady. Tort najlepiej smakuje nazajutrz, ale je?eli chcecie zje?? go w tym samym dniu, to sch?ód?cie go ok. 3 godzin w lodówce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry