Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2209.20130

660

Tartaletki z owocami i budyniem

Przepis na ok. 12 tartaletek

Sk?adniki na ciasto:

  • 150 g zimnego mas?a
  • 260 g mški pszennej
  • 3 ?y?ki drobnego cukru waniliowego*
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • fasola do obciš?enia ciasta

Nadzienie:

  • 2 szklanki owoców: ja mia?am jeszcze z dzia?ki maliny, czarne i czerwone porzeczki, poziomki oraz troch? borówek
  • 3 ?y?ki cukru pudru
  • 1 budy? ?mietankowy lub waniliowy
  • 2 szklanki mleka

Wszystkie sk?adniki na ciasto nale?y po?šczy?, zagnie?? i uformowa? kul?. Owinš? foliš i wstawi? do lodówki na godzin?. W tym czasie zrobi? budy?. Je?eli macie budy? bez cukru, to dodatkowo dosypa? 2 ?y?ki.

Owoce posypa? cukrem pudrem i delikatnie wymiesza?, aby nie pu?ci?y za du?o soku. 

Wycišgamy ciasto i rozk?adamy je na foremki. Formujemy tartaletki o grubo?ci ok. pó? centymetra, nak?uwamy ciasto widelcem i wysypujemy kilka ziarenek fasoli do obciš?enia ciasta. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmujemy, wysypujemy fasol? (mo?na jš przetrzyma? na nast?pne wypieki), wype?niamy tartaletki owocami i dodajemy budy?. Wstawiamy do piekarnika na nast?pne 15-20 min. 

Ja lubi? je je?? na ciep?o, cho? zimne te? smakujš ?wietnie.

Smacznego!

* Przygotowuj? go nast?pujšco: wsypuj? drobny cukier do wypieków do zamykanego pojemnika i wk?adam tam rozci?tš lask? wanilii. Dodatkowo wyskrobuj? ziarenka i te? mieszam je z cukrem. Oczywi?cie mo?e by? te? zwyk?y cukier:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry