Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1705.20140

660

Tartaletki z budyniem i rabarbarem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deser, który przygotowa?am na weekend, mo?na wziš? z sobš na dzia?k?, na grilla lub poda? go?ciom. Albo zajada? po prostu w domu. Smak tartaletek jest zrównowa?ony poprzez po?šczenie s?odkiego, waniliowego budyniu oraz kwaskowatego rabarbaru. Smacznego:-).

 

Ok. 6 tartaletek

Ciasto:                                                                                             

  • 150 g zimnego mas?a
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 ?y?ki drobnego cukru do wypieków

Warstwa rabarbarowa:

  • 30 dag rabarbaru
  • 2 czubate ?y?ki cukru
  • 3 ?y?eczki mški ziemniaczanej
  • ½ ?y?eczki soku z cytryny

Warstwa budyniowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 ?ó?tka
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • 2 czubate ?y?ki cukru
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 2 ?y?ki mški ziemniaczanej

     

Pianka:

  • 2 bia?ka
  • 2 ?y?eczki cukru pudru
  • 1 ?y?eczka soku z cytryny

+ foremki do tartaletek

Przygotowania najlepiej zaczš? od ciasta. Zagnie? wszystkie sk?adniki na g?adkie ciasto, uformuj kul?, owi? foliš i wsad? na godzin? do lodówki.

Warstwa rabarbarowa: obierz rabarbar, pokrój na mniejsze cz??ci. Przygotuj garnek, wlej do niego 1 i ½ szklanki wody, dodaj cukier i gotuj, a? rabarbar si? rozgotuje. Rozpu?? mšk? ziemniaczanš w dwóch ?y?kach wody i dodaj do rabarbaru. Mieszaj, aby nie powsta?y grudki.

Warstwa budyniowa: zagotuj 3/4 szklanki budyniu z mas?em, cukrem i esencjš waniliowš. Pozosta?š cz??? mleka zmiksuj z mškš ziemniaczanš i ?ó?tkami. Dodaj do gotujšcego si? mleka, szybko zmniejsz ogie? i gotuj do momentu, a? zg?stnieje. Bia?ka wsad? do lodówki.

Wyjmij ciasto z lodówki, roz?ó? na foremki, nak?uj widelcem. Do ka?dej foremki z ciastem dodaj po 2 ?y?ki budyniu. Ca?o?? zapiecz w 180°C przez 25 minut. Wycišgnij, dodaj po 1 i ½ ?y?ki warstwy rabarbarowej.

Wycišgnij bia?ka z lodówki, ubij na sztywnš mas?, pod koniec dodajšc cukier i sok z cytryny. Nak?adaj kleksy ?y?kš lub szprycš na tartaletki, po czym w?ó? do piekarnika na 5 minut w 200°C.

Tartaletki smakujš ?wietnie zarówno na ciep?o, jak i na zimno:-). Lepiej przechowywa? je w lodówce.

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry